Muurstickers, keukengerei, kinderschoenen, pruiken voor carnaval en autoaccesoires: Brenda koopt het allemaal bij een Chinese webwinkel. "Heel goedkoop, veel keuze én het wordt gratis bezorgd." Maar niet iedereen is blij met de goedkope spullen uit China.

"Ik hou van online shoppen", zegt Brenda. "Het begon bij af en toe iets kopen, maar later werd dat steeds meer", lacht ze. Schoenen voor 9 euro, een portemonnee voor 5 en een kinderbikini voor 4 euro. Brenda wordt er blij van. Nederlandse winkeliers zijn minder enthousiast. Detailhandel Nederland ziet de Chinese webshops als oneerlijke concurrentie omdat hun producten niet aan onze standaarden hoeven te voldoen. De Consumentenbond vindt het vooral een probleem dat de Chinese webwinkel verkoopvoorwaarden hanteert die in strijd zijn met Europese consumentenregels. Samen willen ze maatregelen.

'Soms heb je pech'

De eerste aankoop van Brenda van Kessel, moeder van twee, was een muursticker voor de babykamer. Bij de winkel in de stad kostte die 50 euro. Bij Ali was hij 7 euro. "Je moet alleen wat langer wachten." Inmiddels is de baby bijna drie en Brenda platinumlid van AliExpress.

Maar het gaat niet altijd goed beaamt ze. Een kinderkoptelefoon ging na twee keer kapot. "Terugsturen naar China is duurder dan het product zelf", dus dat doet ze niet. Ze stuurt een bericht en krijgt soms een deel van het geld terug, maar soms ook niet. "Dat hoort erbij. Soms heb je pech", zegt ze nuchter.

Chinese webshops populair

Steeds meer consumenten weten de goedkope Chinese webwinkels te vinden. In 2018 kochten vijf miljoen Nederlandse consumenten online producten en diensten in het buitenland. Dat is een groei van 32 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Samen gaven zij 880 miljoen uit bij buitenlandse webshops.

Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. China is de populairste bestemming. Van alle uitgaven gaat 31 procent naar een Chinese webshop.

Zorgen over een oneerlijk speelveld

Detailhandel Nederland maakt zich zorgen over het 'oneerlijke speelveld'. "Het is voor Nederlandse winkeliers erg moeilijk om te concurreren met deze goedkope Chinese webwinkels", zegt Margriet Keijzer van Detailhandel Nederland.

"Wij hechten waarde aan de veiligheid van de producten en milieueisen. Maar Chinese bedrijven ondermijnen die standaarden. Zij kunnen hun producten daardoor veel goedkoper aanbieden."

'Kinderen willen nog steeds speelgoed uitproberen'

In het rapport dat Detailhandel Nederland uitbrengt pleiten ze voor meer onderzoek én maatregelen. Zo moet er beter toezicht komen. Detailhandel Nederland staat niet alleen. Ook de Consumentenbond en regeringspartij VVD vroegen eerder al aandacht hiervoor en maken zich zorgen om de oneerlijke concurrentie.

Mark Ligteringen heeft een speelgoedwinkel én webshop in Driebergen. Voor hem is de fysieke winkel, naast de webshop, toch nog steeds belangrijk."Kinderen willen nog steeds een beleving en speelgoed uitproberen."

Mark Ligteringen in zijn speelgoedwinkel Planet Happy
Bron: EenVandaag

'Veel onveilige namaakproducten naar Nederland'

Mark ergert zich aan de vele 'namaakproducten' uit China. "Klanten kijken mij er soms op aan dat mijn product duurder is. Maar het speelgoed dat ik verkoop is uitgebreid getest en voldoet aan alle veiligheidseisen", vertelt hij.

"Ik vind het belangrijk dat de spullen die ik verkoop van goede kwaliteit zijn. Dat de klant er de komende jaren lol van kan hebben. Niet dat het na eenmalig gebruik die prullenbak in kan."

'Gesubsidieerd door de Chinese overheid'

Daarnaast ergert hij zich aan de verzendkosten die hij wel in rekening moet brengen, terwijl Chinese webwinkels hun producten vaak gratis kunnen versturen. "Zij worden gesubsidieerd door de Chinese overheid", zegt hij hierover.

Brenda koopt niet alles bij de Chinese webwinkel. "Speentjes voor de kinderen, elektronica of kindermake-up, bijvoorbeeld. Daarvan vind ik het belangrijk dat het voldoet aan de strenge Nederlandse eisen. Maar met een kinderjurkje kan niet zo veel mis zijn." Dat het moeilijk concurreren is voor de lokale winkeliers, dat begrijpt ze wel. "Maar ik hou rekening met mijn budget."

Reportage over populariteit van Chinese webwinkels. Detailhandel Nederland maakt zich zorgen over oneerlijke concurrentie.