Schrijver Rutger Bregman is het een doorn in het oog. "Managers in de zorg zijn sinds 1994 de snelst groeiende beroepsgroep", zo zei hij in De Wereld Draait Door. Volgens hem moeten we juist van die managers af. Maar heeft hij wel gelijk?

Het is niet de eerste keer dat Bregman zoiets zegt. Hij schrijft al langer over bijvoorbeeld de zorgorganisatie Buurtzorg, dat zonder managers werkt, of over waarom er meer managers zijn dan ooit.

CBS of CPB?

In dat laatste artikel komt de bewering over de snelst groeiende beroepsgroep ook terug, al telt hij daar vanaf het jaar 1996 in plaats van 1994. Hier vermeldt Bregman ook de bron voor zijn cijfers: het Centraal Bureau voor Statistiek. Maar bij het CBS kennen ze deze cijfers niet. Woordvoerder en hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen en zijn collega's zoeken het hele archief af, maar vinden geen cijfers die verder terug gaan dan het jaar 2003.

Een verdere zoekactie verklaart dat: de bron van de cijfers is waarschijnlijk niet het CBS, maar het Centraal PlanBureau (CPB). Dat publiceert in 2015, het jaar dat Bregman ook zijn artikel schrijft, het rapport 'Baanpolarisatie in Nederland'. Daar blijkt inderdaad dat de beroepsgroep 'managers in de zorg' sinds 1996, dus niet 1994, de snelst groeiende beroepsgroep is. Deze cijfers van het CPB lopen echter maar door tot 2014.

Lees ook

Flink minder managers in de zorg

Hoe zit het dan met de groei van 'managers in de zorg' in de laatste 5 jaar? Over die cijfers beschikt het CBS gelukkig wel. Hoofdeconoom Van Mulligen vertelt: "Het aantal mensen dat in de zorg werkt is de afgelopen jaren sterk gestegen, maar dat geldt niet voor het aantal managers. Vooral de afgelopen 5 jaar is dat gedaald. Inmiddels telt de zorg 21.000 managers, 5 jaar geleden waren dat er nog 31.000."

Kortom, in de afgelopen 5 jaar is de beroepsgroep sterk gedaald, met bijna eenderde van het totaal. De bewering dat de manager in de zorg een van de snelst groeiende beroepsgroepen is, is al een aantal jaar achterhaald.

'Weg met de betuttelende managers'

De afgelopen jaren moest er streng worden bezuinigd op zorgkosten en dan is het aantrekkelijker om te bezuinigen op managers, dan op de handen aan het bed. Bovendien maakt deze krimpende beroepsgroep onderdeel uit van een grotere trend. In veel sectoren is een daling van het aantal managers terug te zien.

Allard Droste heeft zijn eigen metaalverwerkingsbedrijf met 60 man personeel en besloot alle vormen van management uit zijn bedrijf te verbannen. "Weg met die betuttelende managers, geef mensen meer autonomie. Laat ze fouten maken. Laat ze met goede ideeën komen. Laat ze zelf dingen regelen. En je zult zien dat dingen waanzinnig snel vooruit gaan", vertelt hij.

Feit of Fictie: Hoeveel managers zijn er nog in de zorg?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.