Dat mailen duurzamer is dan een brief per post versturen, is een aanname die je waarschijnlijk bestempelt als feit. Toch beweerde afgelopen weekend presentator Harm Edens in Dit was het Nieuws, dat mailen veel vervuilender is dan een kaartje sturen.

Wetenschapsjournalist, Anna Gimbrère, opperde het onderwerp in Dit was het Nieuws. Zij stelde dat het ouderwets sturen van een kaartje, veel beter voor het milieu is dan mailen. "Wil je het echt weten?", vroeg Edens. "Ja, post sturen is veel beter voor het milieu."

Koelen van data

In het radioprogramma The Green Quest van BNR vertelde Ton Backx, hoogleraar Industriële Automatisering, al eerder over de absurde hoeveelheid data die we opslaan met z'n allen. "De groei van data gaat veel sneller dan we kunnen bijhouden met technologie." Al onze emails worden namelijk opgeslagen in de cloud en dat vraagt veel energie.

Het Google datacenter in Groningen is een voorbeeld van waar onze bewaarde mails worden opgeslagen. Deze datacenters worden gekoeld tot een optimale temperatuur en dat kost energie.

Lees ook

20 mails is 1000 km autorijden

Maar, hoe vervuilend is één mail? Daarvoor moeten we bij oud-minister Jacqueline Cramer zijn. Zij is tegenwoordig hoogleraar Duurzaam Innoveren aan de Universiteit Utrecht. "We realiseren ons niet dat 20 mails per dag, gedurende een jaar, gelijk staat aan 1000 kilometer rijden in de auto", legt Cramer uit.

Als we dat terugrekenen naar één mail, zou een jaar lang één mail versturen en opslaan per dag gelijk staan aan de CO2-uitstoot van een auto die 50 kilometer rijdt. Per mail staat dat gelijk aan 150 meter rijden met de auto. Daarbij moeten we al onze opgeslagen nieuwsbrieven en onze ongeopende spam mails natuurlijk niet vergeten.

info

In Radio EenVandaag is gemeld dat één mail versturen gelijk zou staan aan de CO2-uitstoot van 50 kilometer rijden met de auto. Dat klopt niet. Het gaat om dagelijks een mail versturen, gedurende een jaar. Alleen dan is de vervuiling gelijk aan 50 kilometer rijden met de auto.

Elektrische auto

Een mail sturen stoot dus indirect aardig wat CO2 uit. Maar, hoe zit dat met het versturen van een kaart? Dat is lastig te checken. Cramer: "Het kost zoveel CO2 als het vervoersmiddels waarmee de kaart wordt gebracht naar de ontvanger. Als de post wordt gebracht met een elektrische auto die is opgeladen met duurzame energie is dat beter voor het milieu dan het sturen van een mail. Want dan is de uitstoot 0", sluit Cramer af.

Afhangend van het vervoersmiddel waarmee de post wordt rondgebracht, is het sturen van kaarten en brieven dus beter voor het milieu dan het sturen van een mail. Overigens: als je de mail in de digitale prullenbak gooit, blijft je mail bewaard in de cloud. Leeg je je prullenbak definitief, dan pas kost je mail echt geen energie meer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.