Premier Johnson is serieus: hij wil desnoods zonder deal uit de EU stappen. Maar zijn tegenstanders smeden plannen om hem te dwarsbomen. Deze eerste brexitchat met Martijn Rosdorff gaat over of Boris Johnson nog gestopt kan worden.

Martijn, wat heb jij met Groot-Brittannië?

Het was nooit mijn eerste keus om hier te gaan wonen, dat komt door de liefde. Maar inmiddels woon ik tien jaar in Brighton. En dat was prima, het was dichtbij en we wonen allemaal in één Europa, dus ik kon makkelijk heen en weer reizen en mijn werk als journalist in Nederland doen én als correspondent werken in Engeland.

Hoe is het voor jou dat de Britten uit de EU stappen?

Ik ben een 'brexit refugee'. Door de ontwikkelingen rond de brexit ga ik weer terugverhuizen naar Nederland. We merkten het meteen, vanaf de eerste dag na het referendum in 2016 kreeg ik nare opmerkingen. Mensen zeiden bijvoorbeeld tegen mij: 'als het je hier niet bevalt, je hóeft hier niet te wonen.' Ik voelde me hier thuis, dit voelde als mijn land en mijn stad. En dat gevoel is aan het verdwijnen. Dat is moeilijk te beschrijven, maar het is wel een heel oprecht gevoel.

Luister hier de EenVandaag brexitchat. Martijn Rosdorff, EenVandaag-collega en 'Brexit refugee', vertelt vanuit het Britse Brighton waarom hij zich niet meer welkom voelt in Groot-Brittanië en terug verhuist naar Nederland. Én hij laat zijn licht schijnen over Corbyn's strategie om Boris Johnson tot aftreden te dwingen.
info

Motie van wantrouwen

Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour heeft op 15 augustus aangekondigd dat hij een motie van wantrouwen zal indienen tegen de regering van Boris Johnson. Als die motie van wantrouwen een meerderheid krijgt, dan hoopt Corbyn zelf waarnemend premier te kunnen worden.

Hij heeft beloofd dan nieuw uitstel van de brexit aan te zullen vragen, en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Labour zal dan campagne voeren voor een nieuw referendum over de brexit.

Corbyn heeft een motie van wantrouwen tegen Johnson aangekondigd. Gaat zijn strategie slagen?

Ik doe niet meer aan voorspellingen. Op 3 september begint het parlementaire jaar weer. Dan kan Corbyn een motie van wantrouwen tegen de regering Johnson indienen. Als die een meerderheid krijgt, dan wil Corbyn zelf waarnemend premier worden. Dat betekent dat Corbyn binnen twee weken een nieuwe regering moet vormen met genoeg steun van het Britse lagerhuis, anders moeten er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden. Het is de grote vraag of hij de handen op elkaar zal krijgen voor een regering onder zijn leiding. Boris Johnson wordt door veel van zijn tegenstanders gepruimd omdat hij zo grappig is. Corbyn is niet eens grappig en roept ook veel tegenstand op.

Wat als Corbyn na een geslaagde motie van wantrouwen niet genoeg steun krijgt?

Dan mag Boris Johnson de datum van nieuwe verkiezingen bepalen. Die kan hij dan na 31 oktober plannen, de brexit-datum. Dan krijgt Johnson dus alsnog zijn zin: we gaan eind oktober van die klif af en daarna kan hij campagne voeren met: kijk eens, ik heb jullie uit de EU geleid.

Er is ook een alternatief plan, hoe zit dat?

Er wordt ook geopperd dat na een geslaagde motie van wantrouwen tegen Boris Johnson, Harriet Harman of Ken Clarke aangesteld kan worden als waarnemend premier. Zij worden ook wel 'de mama en papa' van het Britse Lagerhuis genoemd. Zij hebben echt brede steun in het parlement. Ze zijn niet per se tegen de brexit, maar wel mordicus tegen 'no deal', net als de meerderheid van het parlement.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.