YouTubelessen, videobellen en livestreams: school in tijden van corona is voor veel kinderen lastiger dan normaal. Om leerachterstanden te voorkomen, verzorgen Emiel en Raymond betaalbare bijlessen.

Emiel schrok zich rot, toen hij afgelopen weekend zijn mailbox opende: 700 ongelezen berichten. Allemaal ouders die op zoek zijn naar betaalbare bijlessen voor hun kinderen. "Ik merk dat hun vertrouwen in het onderwijs een beetje zoek is."

Behoefte aan extra aandacht

Hoewel scholen van alles proberen met lespakketten en videobellen, zagen Emiel Verbeek (28) en Raymond Huisman (20) dat veel kinderen behoefte hebben aan extra aandacht en begeleiding. Maar die begeleiding is vaak duur. Daarom richtten ze allebei een online platform op voor betaalbare bijlessen. De een gericht op basisonderwijs en de ander op middelbaar onderwijs.

"Het afgelopen jaar is er ontzettend veel online lesgegeven. Maar dat is gewoon niet hetzelfde als in de klas. Kinderen krijgen minder persoonlijke aandacht en sommigen durven helemaal geen vragen te stellen", vertelt Emiel.

Lees ook

'Sommige docenten snappen er geen drol van'

Ook is het voor sommige docenten lastig om zich aan te passen aan het online lesgeven. "Sommigen snappen geen drol van hoe dat werkt", vertelt Raymond. Dit alles zorgt voor een enorme stijging in de vraag naar bijles en persoonlijke begeleiding.

Commerciële instituten vragen al snel 35 euro per uur voor een bijles. Dit vonden Raymond en Emiel veel te veel. Zij vinden dat bijles voor iedereen betaalbaar moet zijn. "Er zijn veel gezinnen met kinderen die geen bijles nemen, omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. Zij kunnen niet aankloppen bij scholen en gemeenten en hebben niet echt een perspectief", zegt Emiel.

Raymond
Bron: Eigen foto
Raymond ziet een enorme stijging in de vraag naar bijlessen

Studenten solliciteren massaal

Het doel van de platforms is om bijles voor een betaalbare prijs aan te bieden. De vraag en het aanbod van bijles en huiswerkbegeleiding wordt bij elkaar gebracht. De kosten worden zo laag mogelijk gehouden door sponsoring en het inzetten van studenten.

Studenten die normaal gesproken in de horeca en detailhandel werken, solliciteren massaal. Emiel: "Ze hebben natuurlijk nog steeds die dure studentenkamer en telefoonrekening, en bij ons kunnen ze een zakcentje verdienen."

Meer dan 1500 aanmeldingen

En die formule van betaalbare bijlessen in coronatijd, werkt goed. "Het is de afgelopen weken bij ons ontploft. Ik en mijn partner Edo Ladage zijn vier weken geleden begonnen met ons platform en hebben meer dan 1500 aanmeldingen voor bijles ontvangen uit het hele land", vertelt Emiel.

Ook bij Raymond, die sinds september bezig is, was het de afgelopen weken en maanden een 'gekkenhuis'. Meer dan honderd kinderen krijgen via zijn platform wekelijks bijles. Om alles goed onder controle te houden, is hij zelfs tijdelijk gestopt met zijn studie.

Edo en Emiel
Bron: Eigen foto
Edo en Emiel zijn deze maand begonnen met een platform voor betaalbare bijlessen

Bijles geven om wat bij te verdienen

De 21-jarige Merlijn van de Munt is een van de studenten die bijles geeft via de platformen. Hij studeert bedrijfskunde en zou eigenlijk gaan werken in de Johan Cruijff Arena. Aangezien die dicht is, geeft hij nu wekelijks bijles aan verschillende havoleerlingen.

"Ik merk dat corona zwaar voor ze is. Het leven is voor veel leerlingen een beetje uitzichtloos. Ik vang op dat ze het zat zijn om thuis te zitten, en ze zich afvragen hoe ze alles straks tijdens hun toetsen en eindexamens moeten kunnen, terwijl ze nauwelijks uitleg en hulp hebben gehad."

Lees ook

Hoge cijfers en gezelligheid

Hij vindt het daarom fijn om deze leerlingen toch te kunnen helpen. "Het contact met de leerlingen is super leuk, ook omdat het leeftijdsverschil vaak niet heel groot is. De eerste twee lessen moet ik ze afleren dat ze geen 'u' en 'meneer' tegen me zeggen. Maar daarna is het ook gewoon heel gezellig en hoor ik verhalen aan over hun leven en docenten."

Het doet Merlijn goed wanneer zijn leerlingen terugkomen met goede cijfers. "Als ze een goed cijfer hebben gehaald dan zie ik ze stiekem heel trots kijken. Dat maakt me echt blij. Vorige week heeft een van mijn leerlingen zelfs een 8,2 gehaald op wiskunde."

Merlijn geeft bijles
Bron: Eigen foto
Merlijn geeft nu veel online bijles

Schouderklopje nodig

Ook voor ouders en kinderen zijn het mooie initiatieven. De 14-jarige Eva heeft snel en makkelijk een bijlesdocent voor wiskunde gevonden, vertelt haar moeder Gonneke Leemhuis. Op dit moment zijn vijf leerlingen in Eva's klas besmet en werkt ze weer volledig thuis.

"Eva doet gewoon haar huiswerk en weet het meeste wel, maar omdat je niet naar school gaat en klassikaal online les volgt, heb je nooit die bevestiging. Je krijgt geen schouderklopje van je docent. En dat heb je soms wel nodig", zegt Gonneke. Ze is daarom erg enthousiast: "Het is mooi om te zien dat er uit deze tijd ook goede dingen komen. Dan merk je dat corona niet alleen maar drama is."

Gonneke Leemhuis
Bron: Eigen foto
Gonneke's dochter heeft snel een bijlesdocent gevonden

Steentje bijdragen

Emiel ziet zijn platform dan ook als een manier waarop studenten een steentje kunnen bijdragen in deze coronatijd. "Het is hartstikke leuk om te doen, studenten verdienen wat en je helpt kinderen er echt mee." Raymond is het hiermee eens: "Het is voor iedereen een win-win situatie."

En dit is nog niet alles, er zijn grotere plannen. Raymond: "Volgende maand starten we in samenwerking met de Hogeschool Utrecht een cursus tot bijlesdocent. Zo kunnen we de kwaliteit van bijlessen hoog houden, en studenten enthousiast maken voor het onderwijs." Ook zijn Raymond en Emiel allebei aan het onderzoeken naar mogelijkheden voor gratis bijles voor kinderen met ouders die in de schuldsanering zitten of een uitkering krijgen. "Maar dat is iets voor volgend schooljaar", zegt Raymond.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.