Het OMT werkt aan een advies om de scholen weer te openen, maar tot 19 januari blijven de deuren dicht. Voor kwetsbare kinderen is dat extra nadelig. "Hier op school gaan ze namelijk wel aan het werk, thuis doen ze het gewoon niet."

In aangepaste vorm is er na 19 januari wellicht meer mogelijk, maar tot die tijd blijven de scholen gesloten. En de noodopvang raakt steeds voller. Wat moet er gebeuren met kwetsbare kinderen in een tijd waarin online onderwijs centraal staat?

Prikkel niet vanuit huis

Scholen mogen nu zelf bepalen welke kinderen kwetsbaar zijn en naar school mogen komen. Maar voor sommige scholen is dat erg lastig, omdat het merendeel kwetsbaar is. Een voorbeeld van zo'n school is Het Hogelant, in Amsterdam. Op deze vmbo-school krijgen zo'n 130 leerlingen les, met extra ondersteuning.

Thijs Overgoor is docent op de school en ziet dat z'n leerlingen tegen problemen aanlopen. "In de laatste week van de kerstvakantie wist ik dat ik al moest beginnen met studenten benaderen, omdat ik anders op maandagochtend geen kinderen voor mijn neus heb. Zij krijgen niet vanuit huis of vanuit zichzelf de prikkel dat zij maandagochtend om half 9 moeten opstaan en hun tanden moeten poetsen."

Leerlingen raken uit zicht

Overgoor maakt zich grote zorgen om het welzijn van de leerlingen. "Ik weet gewoon dat er gezinnen zijn waar het niet heel veilig is en waar soms meningen worden verkondigd waarbij het ook verstandig is als leerlingen een andere mening horen."

Door de fysieke afstand raken sommige leerlingen zelfs uit zicht. "Bij sommige leerlingen weet je gewoon niet waar ze zijn en duurt het dagen om contact met ze te krijgen. En dan krijg je even een berichtje: 'Meester ik ben er hoor!' Maar daarna verdwijnen ze weer."

Lees ook

Wat te doen na 19 januari?

Pedagoog Micha de Winter adviseert het kabinet over de impact van de coronamaatregelen op jongeren. Ook hij maakt zich zorgen om kwetsbare kinderen, die niet meer naar school kunnen. "De scholen moeten, als het maar even kan, weer open na 19 januari", zo bepleit hij.

Ook benadrukt De Winter dat het belangrijk is om te kijken naar achterstanden die zijn opgelopen door afstandsonderwijs. "Denk dan aan extra weekend-onderwijs bijvoorbeeld, daar wordt nu nog te weinig over gesproken." Thijs Overgoor hoopt ook van harte dat er meer mogelijk wordt. "Al zie ik ze maar één uur per dag, dat zou al helpen. Hier op school gaan ze namelijk wel aan het werk, thuis doen ze het gewoon niet."

Micha de Winter: "De scholen moeten, als het maar even kan, weer open na 19 januari."