Landelijke politici bemoeien zich tot ver in de verkiezingsdag met de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is niet voor niets, er staat voor de partijen veel op het spel. Ook online houden ze dus een vinger aan de pols.

Onder meer Klaas Dijkhoff, Hugo de Jonge, Ahmed Aboutaleb en Jesse Klaver roepen op hun sociale media op om vooral te gaan stemmen. 

Maar ook lokale politici laten uiteraard van zich horen. De burgemeester van Amersfoort fietst vandaag ruim 60 kilometer om alle stembureaus in zijn gemeente te bezoeken en de PVV zet een taxiservice in in de gemeente Twenterand.

En er zijn allerhande bijzondere plekken om te stemmen. In Eindhoven kan dat bijvoorbeeld op de redactie van een dagblad, en zelfs in de kamer van burgemeester John Jorritsma. De Utrechtse burgemeester was op pad met een mobiel stembureau. 

Kiezer Nelly Barten is in de veronderstelling dat ze fraude op het spoor is. Er staat namelijk geen PVV op de lijst! Boos zet ze een foto op Facebook, maar daar wordt ze gerustgesteld: In haar stad is de PVV helemaal niet verkiesbaar.

Spanning bij linkse en rechtse partijen

De lokale partijen van de VVD kunnen landelijk gezien de grootste worden. Bij de vorige verkiezingen was dat nog het CDA, die daar natuurlijk nu ook weer voor proberen te gaan gaan. Op links is er ook een flinke strijd gaande. In de grote steden strijden D66 en GroenLinks om de grootste te worden. Jesse Klaver wil werken aan zijn ‘beweging’ en zou dus dus echt klappers moeten maken. En D66 heeft vier jaar geleden zo goed gescoord, dat dat nauwelijks te evenaren is. 

Ook voor partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum is het spannend. Vorig jaar verraste Geert Wilders iedereen met de mededeling dat hij met de PVV in 60 gemeentes wilde meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Forum voor Democratie doet alleen in Amsterdam mee. In een peiling stonden ze gelijk met de VVD, beiden op 4 zetels. Forum is van plan om bij de Statenverkiezingen van volgend jaar in alle provincies mee te doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.