Vandaag wordt in Roemenië het proces rond de Kunsthalroof hervat. De zes Roemeense verdachten staan terecht voor de diefstal van zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal met een waarde van 18 miljoen. Ze kunnen straffen van 7 tot 20 jaar cel krijgen. Wat gebeurde er tot nu toe in de zaak rond de Kunsthalroof? Een overzicht: 

15 oktober 2012: In de nacht van 15 op 16 oktober worden bij een inbraak in de Kunsthal in Rotterdam zeven schilderijen gestolen. Het gaat om werken van Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet (2x), Paul Gauguin, Lucian Freud en Jacob Meijer de Haan met een waarde van 18 miljoen euro. De dieven weten ongezien binnen te komen en staan binnen drie minuten weer buiten.

Het gaat om een speciale tentoonstelling in het kader van het twintigjarig bestaan van de Kunsthal. De schilderijen komen uit een privécollectie van de Triton Foundation.

 

20 oktober: Experts leveren forse kritiek op de beveiliging van de Kunsthal. De beveiligingsbeelden waarop de inbrekers te zien zijn, zijn van zeer slechte kwaliteit. Het is volgens de deskundigen maar de vraag of de verzekeringsmaatschappijen de miljoenenschade gaan vergoeden.

 

17 november 2012: De Roemeense museumconservator Mariana Dragu wordt door een bevriende kunsthandelaar gevraagd een taxatie te doen van enkele schilderijen. In een huis in een schimmige achterbuurt herkent ze een Matisse en Gauguin, ziet ze dat ze echt zijn en schakelt de politie in, vertelt ze in augustus 2013 in NRC Handelsblad.

21 januari 2013: De Roemeense politie arresteert drie verdachten. De politie besluit tot arrestatie over te gaan nadat een poging tot een undercoveractie om de schilderijen terug te krijgen is mislukt. De schilderijen zijn nog steeds zoek.

17 juli 2013: De gestolen schilderijen uit de Kunsthal zijn mogelijk verbrand. De moeder van één van de verdachten, Olga D. verklaart dat  ze de schilderijen na een huiszoeking van de politie heeft opgegraven en verbrand in de verwarmingskachel. Het Roemeens Nationaal Historisch Museum onderzoekt de asresten in de kachel en hieruit blijkt dat er minstens drie of vier olieverfschilderijen zijn verbrand.

12 augustus 2013: Een dag voor het proces zegt Maria Vasii, de advocaat van de verdachten dat alle schilderijen nog bestaan. De doeken zouden in een kachel van de moeder van één van de verdachten zijn verbrand, maar de advocate beweert dus iets anders. Ook de moeder van de verdachte trekt haar verklaring over het verbranden van de schilderijen in.

EenVandaag reist naar Carcialu, het dorpje waar de tocht van de kunstdieven eindigde en sprak met documentairefotograaf Cristiaan Movila die voor de New York Times de zaak onderzocht en opmerkelijke bevindingen deed.

13 augustus 2013: De rechtszaak wordt op verzoek van de advocaat van de verdachten uitgesteld.  Ze wijzen erop dat belangrijke informatie van de Triton Foundation, de eigenaar van de zeven gestolen doeken, ontbreekt in het dossier. De rechters gaan daarin mee. Vertegenwoordigers van de stichting zijn ook niet aanwezig in de rechtbank. De advocaat van de verdachten eist dat het proces wordt voortgezet in Nederland, maar hier gaat de rechter niet op in.

De beveiliging van Nederlandse musea is sinds de Kunsthalroof nog maar weinig verbeterd, stelt Museumbeveiliger Ton Cremers in een uitzending van EenVandaag: 'Het zou een wake-upcall moeten zijn, maar ik houd mijn hart vast.'

10 september 2013: De rechtszaak wordt opnieuw uitgesteld. Volgens de advocaat van de verdachten is onduidelijk wie de benadeelde partij is, aangezien het verzekeringsgeld al is uitgekeerd.

22 oktober 2013: Bij de hervatting van de rechtszaak blijkt dat de zes verdachten zelf een rechtszaak beginnen tegen de gemeente Rotterdam en de Kunsthal. Volgens hun advocaat valt het de gemeente Rotterdam en de Kunsthal te verwijten dat het huidige proces niet op rolletjes loopt.

Eén van de hoofdverdachten blijft volhouden dat vijf schilderijen teruggegeven kunnen worden aan Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.