De advocate van een van de medeverdachten van de Kunsthalroof van oktober 2012 zegt dat alle schilderijen nog bestaan. Maria Vasii zegt dat vanavond in EenVandaag. Morgen start in Boekarest het proces tegen de verdachten van de ‘schilderijenroof van de eeuw’. 

Zeven meesterwerken stalen de Roemenen in oktober vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam, de grootste roof in decennia. EenVandaag volgde het spoor van de hoofdverdachten naar een afgelegen dorp op het Roemeense platteland, waar de kunstwerken werden verbrand - of toch niet?

In de nacht van 15 oktober worden zeven meesterwerken ter waarde van 17 miljoen euro gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam. De daders weten ongezien binnen te dringen en staan binnen drie minuten weer buiten met 7 doeken van klassieke meesters Picasso, Matisse, Monet, Gauguin, Lucian Freud en Meyer de Haan. Beveiliging en politie weten ze te omzeilen. Daarna volgt een amateuristische tocht van de hoofdverdachten, die na mislukte verkooppogingen eindigt in het dorpje Carcaliu waar de moeder van de hoofdverdachte de doeken zou hebben verbrand in de potkachel.

De hoofdverdachten staan morgen terecht in de rechtbank in Boekarest. EenVandaag reisde naar Carcialu en sprak met documentairefotograaf Cristiaan Movila die voor de New York Times de zaak onderzocht en opmerkelijke bevindingen deed. Hij besloot dat het verhaal moest worden verfilmd. Samen met de Roemeense regisseur Tudor Giurgiu werkt hij aan een Hollywoodbioscoopfilm.

Advocaat: 'De schilderijen bestaan'