Het voetbalseizoen is begonnen, dus laait ook de discussie over het voetballen op kunstgras weer op. Ajacied David Neres raakte dit weekend op het kunstgras van VVV geblesseerd nadat hij ogenschijnlijk in de grond trapte. Een typische kunstgras-blessure, roepen de voetbalanalisten van De Telegraaf, FOX Sports en Veronica Inside in koor. Maar leidt het voetballen op rubberen korrels echt tot meer blessures dan op natuurgras?

Hoogleraar sportgeneeskunde Frank Backx deed onderzoek naar de samenhang tussen blessures en ondergrond. Hij is stellig: "Uit alles wat gedocumenteerd is, blijkt helemaal niet dat spelen op kunstgras meer blessures veroorzaakt dan voetballen op natuurgras." Wel zit er volgens Backx een verschil in de aard van de blessures: "Op kunstgras heb je relatief meer enkelblessures, maar juist minder knieblessures. En juist dat zijn vaak de zwaarste blessures."

Toch waren het nota bene de voetballers zelf die vorig jaar klaagden over de fysieke ongemakken die ontstaan door het spelen op kunstgras. De hoogleraar heeft daar wel een verklaring voor: "Zeker bij voetballers is er een gevoel dat ze moeilijker en stroever bewegen op kunstgras. Dus er is een voorgenomen mening over kunstgras. Maar de feiten wijzen uit, dat kunstgras niet leidt tot meer of ernstigere blessures dan natuurgras."

Angstig voetballen op kunstgras

Fysiotherapeut Siamak Azani sluit zich aan bij de woorden van Backx: "Veel voetballers die niet gewend zijn op kunstgras te spelen, spelen angstiger en verkrampter op de rubberen ondergrond. En als je niet vrijuit je bewegingen maakt, dan is de kans op blessures veel groter." Wel vindt Azani dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de effecten van kunstgras: "De ondergrond waarop je speelt is zo bepalend voor de belasting van verschillende spiergroepen. Dat is nog niet goed in kaart gebracht."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.