De schaatsbond KNSB stelt het besluit over een nieuw topschaatscentrum uit. Reden is de grote ophef die ontstond toen de NOS gisteren een uitgelekt rapport presenteerde waaruit bleek dat niet Heerenveen, maar Almere het nieuwe centrum van het Nederlandse schaatsen moet worden. 

Onder andere schaatser Sven Kramer springt in de bres voor Heerenveen. En Kramer is niet de enige met kritiek. Hans Seubring, oud-volleybalcoach van VC Allvo, stond ooit aan de voet van een groot topsportproject in Almere. “Het moest het helemaal worden, maar werd een drama.”

Omniworld in Almere. Het moest een combinatie worden van topvoetbal, -volleybal, en -basketbal. Maar het grootschalige project kwam niet van de grond. De volleybal- en basketbaltak gingen failliet en de voetbalclub, AFC Almere City, hangt op dit moment onderaan in de Jupiler League. “Almere en topsport, dat is toen dramatisch afgelopen. En ook voor het schaatsen zie ik in Almere geen draagvlak.” zegt Seubring.

Volgens Seubring heeft Almere al een keer bewezen niet op de lange termijn over een goed sportbeleid te beschikken. “Toen Omniworld werd voorgesteld was de lokale politiek in Almere heel enthousiast, ook omdat het de stad op de kaart zou zetten als middelpunt van sportend Nederland. Toen eenmaal bleek dat er teveel geld in gestopt moest worden, trokken ze de stekker eruit.”

Volgens Peter Spek, gemeentewoordvoerder van Almere, klopt het dat er in Omniworld veel geld van de gemeente is gaan zitten. “Dat is met het nieuwe schaatscentrum niet de bedoeling.” Het beoogde schaatscentrum in Almere wordt volledig betaald door particuliere investeerders. De gemeente stelt alleen de plek beschikbaar. 

Wat dat betreft heeft Almere geleerd van Omniworld, vindt ook Seubring. Maar toch vindt hij het topschaatsen niet in Almere passen. “Het vorige topsporttraject in Almere ging ten onder, omdat de politieke wind net even wat anders waaide. Een stad als Heerenveen heeft meer emotionele waarde met schaatsen. Daar zullen burgers blijven komen. In Almere kopen ze misschien een paar keer een kaartje, maar of het daar ook genoeg draagvlak heeft. Ik weet het niet.”

Kritiek op Almere als schaatsstad is volgens Spek niet terecht. “Wij hebben in Almere een bijzonder actieve schaatsvereniging. Die zullen in het Icedome zeker hun baantjes gaan trekken, naast dat de toppers hier ook fijn kunnen schaatsen.” Taferelen zoals met Omniworld voorziet Spek niet. Spek zegt hierover het volgende:

'En als het Icedôme niet loopt dan gaat het, zoals elk bedrijf, gewoon failliet. Wij gaan als gemeente niet zeggen 'dan steken we er geld in'. Zoiets als met Omniworld gaan we niet nog een keer meemaken,'

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.