Bijna 800 miljoen euro: de prijs van het OM om te schikken met de ING. Jarenlang konden criminelen geld witwassen via rekeningen van ING. De bank deed onvoldoende om die praktijken tegen te gaan, stelt het OM, maar ziet na de schikking af van verdere vervolging. Topman Ralph Hamers blijft aan. Het is de vraag of hiermee de kous af is.

Oud-bankier Hans Ludo van Mierlo verbaast zich in elk geval erover dat Hamers niet opstapt. “Hamers is aansprakelijk voor wat hier gebeurd is. Bij andere banken zegt de nummer één: ‘Ik neem de verantwoordelijkheid'.”

Het hoort bij ook bij een instelling als ING om verantwoording aan de samenleving af te leggen, stelt journalist Eric Smit van platform Follow the Money. ”Het is aan ING en de raad van commissarissen om het boetekleed aan te trekken en Hamers naar huis te sturen.”

Van Mierlo en Smit zijn niet de enige met deze kritiek. Meerdere Kamerleden sturen aan op het aftreden van de topman. Hamers wil niet aftreden om juist de herstelwerkzaamheden te kunnen begeleiden, aldus een woordvoerder van de ING.

Banken moeten verdachte transacties onderzoeken

Een bankrekening waarop 500.000 euro in cash werd gestort, een lingeriebedrijf dat nooit textiel of kleding inkocht en een eenmanszaak die handelt in bouwmaterialen maar geen adres heeft. ING liet zulke verdachte transacties doorgaan zonder verder onderzoek.  

Dat is in strijd met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Banken in Nederland zijn verplicht om verdachte transacties te melden en te onderzoeken. Maar ING liet dat jarenlang na. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft daarom een schikking van 775 miljoen euro getroffen met ING, waarmee de bank een mogelijk strafproces heeft voorkomen. Het is het hoogste bedrag waarvoor het OM ooit een schikking heeft getroffen. 

Lees ook:

Mogelijke tuchtrechtzaak

“Het is teleurstellend dat een prachtige bank als de ING de weg dreigt kwijt te raken. Verdienen is belangrijker geworden dan dienen”, zegt Van Mierlo, die zelf ook bij de ING als woordvoerder werkte. Van Mierlo is de grondlegger van de bankierseed die in april 2015 verplicht werd. Met het afleggen van de eed beloven bankiers zich verantwoordelijk te gedragen naar de samenleving. “Dit is een test voor de bankierseed, kennelijk moet je bankiers eraan herinneren.”

Voor Eric Smit mogen banken ook wel harder worden aangepakt: “Na de financiele crisis is niemand naar de gevangenis gegaan. Terwijl er op grote schaal gefraudeerd werd is er niemand vervolgd. Er waren schikkingen. Maar die kosten komen uiteindelijk ook weer bij de klant terecht.”

De stichting Tuchtrecht Banken heeft in elk geval een informatieverzoek ingediend bij de bank over de zaak. Het is een eerste stap op weg naar een mogelijke tuchtrechtzaak.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.