ING trekt de omstreden salarisverhoging van topman Ralph Hamers in. Daarmee zwicht de bank voor de zware maatschappelijke en politieke druk die zij kregen na het bekendmaken van deze plannen.

Politici reageren opgelucht, nadat ze de afgelopen dagen al tegen elkaar opboden voor het vinden van de meest verontwaardigde reactie. Maar: ook consumenten roerden zich en stapten uit woede over naar andere banken.

Rutger Bregman, journalist bij de Correspondent, riep de actie #ikstapovervanbank weer in het leven. Drie jaar geleden organiseerde hij al een eerste #ikstapovervanbank-week. Volgens Bregman besloten toen ongeveer 10.000 mensen te switchen naar een andere bank. "Wij burgers kunnen méér doen dan boze tweets de wereld in sturen. We kunnen ook zelf in actie komen", aldus Bregman. "Het helpt als mensen van elkaar weten dat ze overstappen. Dat het geen druppel op een gloeiende plaat is."

Druk van bankmedewerkers en politiek

Het weglopen van klanten is natuurlijk vervelend, maar de druk van bankmedewerkers en de politiek zal de doorslag gegeven hebben. Dat denkt Hans-Ludo van Mierlo. Hij is oud-bankier, oud-directeur communicatie van ING en de Rabobank én geestelijk vader van de bankierseed. "Maar ook de pensioenfondsen kunnen een rol hebben gespeeld hebben. Die vonden het ook te mal worden." Van Mierlo had deze dagen wel medelijden met zijn opvolger bij de ING. ‘Hij moest twee keer een heel ander verhaal vertellen. Dan word je ongeloofwaardig.’

Hij vermoedt dat er bij de ING intern veel over gediscussieerd is. "Maar Jeroen van der Veer [president-commisaris ING - red.] laat zich weinig zeggen. Het is nu al de tweede keer dat de ING terug moet komen van het voornemen om een topsalaris nog verder te verhogen."

Vertrek

Hij verwacht niet dat ING-topman Hamers nu vertrekt. "Topmensen vinden het leuk en interessant wat ze doen; ze genieten van de macht en de eer." Volgens hem is het juist het probleem dat topmensen zich aan elkaar zijn gaan spiegelen: "Ze willen allemaal het ‘gemiddelde’ verdienen van wat andere ‘toppers’ verdienen. En dan krijg je een race naar de top."

Volgens Rutger Bregman moeten we banken niet zien als normale bedrijven. "Je zou banken moeten verplichten om de buffers te verhogen. Dan worden het weer normale kapitalistische bedrijven en hoeft de belastingbetaler niet op te draaien voor het gespeculeer van banken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.