De hele Raad van Bestuur van ING moet opnieuw gescreend worden door de Nederlandsche Bank (DNB). Deze oproep doet de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Dit uitgebreide onderzoek moet uitwijzen of topman Ralph Hamers en zijn medebestuurders nog wel geschikt zijn om de bank te leiden na de grote witwasaffaire van vorige week.

Paul Koster, directeur van de VEB: “De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de bevoegdheid om leden van de Raad van Bestuur van een bank te hertoetsen, indien daar voldoende aanleiding toe is. Wij vinden dat hier in dit geval zeker sprake van is. Wij roepen de DNB op dit onderzoek in gang te zetten.”

'Snel onderzoek nodig DNB'

Koster maant de DNB om haast te maken met het onderzoek en de uitkomst openbaar te maken. Zo’n controle kan soms namelijk wel een jaar duren. “Het is belangrijk voor de toekomst en de geloofwaardigheid van de bank dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Dit kan echt geen jaar gaan duren”, 

Alle bonussen uit verleden terugvorderen

Ook is de beleggersvereniging van mening dat de Raad van Bestuur moet afzien van alle bonussen die zij in het verleden heeft gekregen. Dus niet alleen de extra beloningen uit  2018 zoals de directie van ING onlangs besloot. “De VEB meent dat de Raad van Commissarissen alle eerder door de Raad van Bestuur ontvangen variabele beloningen moet doorhalen of terugvorderen. Ook kan wat ons betreft geen sprake zijn van enige bonus voordat zeker is dat de interne controlemechanismen echt op orde zijn“, zegt Koster.

'Timmermans nu zondebok'

Vanmorgen maakte ING het aftreden van financieel directeur Koos Timmermans bekend. De aandeelhouders begrijpen echter vrij weinig van dit besluit van de bank. “Ik vind dit een beslissing die ik niet zo goed kan plaatsen. Vorig week zei het OM nog dat er onvoldoende grond was om individuele bestuurders te vervolgen. En nu moet Timmermans opeens het veld ruimen. Het lijkt toch alsof hier een zondebok is gezocht.”

Vorige week werd bekend dat ING een megaschikking van 775 miljoen euro had getroffen met het Openbaar Ministerie vanwege grootschalige witwaspraktijken.

KIJK & LEES MEER:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.