Als het aan financieel adviseur Pieter Lakeman ligt verdwijnt topbankier Ralph Hamers van ING zo snel mogelijk in het gevang. In een procedure die vandaag dient hoopt Lakeman dat het OM gedwongen wordt alsnog tot vervolging over te gaan tegen de bankier.

Voor Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie is het belangrijk dat topman Ralph Hamers in een openbare strafzaak verantwoording aflegt over een mega-witwaszaak van vorig jaar. In deze zaak sloot het OM een megaschikking van 775 miljoen met ING.

'Hamers op de hoogte'

Hij meent dat ING-topman Hamers op de hoogte was van de witwaspraktijken tussen 2010 en 2016. "Er zijn waarschuwingen van toezichthouders, waaronder De Nederlandse Bank, richting de ING gegaan", zegt Lakeman. "Desondanks heeft ING niet voorkomen dat de rekeningen van ING klanten in Nederland zijn gebruikt voor witwaspraktijken."

Lees ook

Lakeman stelt dat deze waarschuwingen op het bureau terecht zijn gekomen. "Hamers was er persoonlijk van op de hoogte", zegt Lakeman. "Deze waarschuwingen zijn niet naar de koffiejuffrouw gegaan. Hamers heeft gewoon niks gedaan dit te stoppen." Daarom vindt Lakeman dan ook dat Hamers zelf zich moet verantwoorden voor de meervoudige strafrechter. Om dit te bewerkstelligen is Lakeman een artikel 12-procedure (procedure klacht niet-vervolging) gestart. Hij probeert zo het Openbaar Ministerie te dwingen Hamers te gaan vervolgen.

'Openbare strafzaak nodig'

Lakeman vindt dat de bankier zich persoonlijk moet verantwoorden over deze zaak in een openbare strafzaak. "Het liefst zie ik Hamers achter de tralies, maar ik zou genoegen nemen met een fikse persoonlijke boete." Vandaag wordt Lakeman gehoord voor het Gerechtshof in Den Haag. In de artikel 12-procedure zal hij proberen het Openbaar Ministerie te dwingen om Hamers alsnog te vervolgen.

Het liefst die ik Hamers achter de tralies, maar ik zou genoegen nemen met een fikse persoonlijke boete.

info

Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie is vandaag gehoord door het gerechtshof in Den Haag. Lakeman wil dat ING CEO Ralph Hamers door het openbaar ministerie wordt vervolgd. Lakeman meent dat Hamers persoonlijk op de hoogte was van de vergaande witwaspraktijken door de ING. De bank heeft hiervoor met het OM een schikking getroffen van 775 miljoen euro. Het ging om in totaal vier witwaszaken. Die zaken waren volgens het OM slechts het 'topje van de ijsberg' en 'exemplarisch' voor breed falend beleid binnen de bank.

Pieter Lakeman: Het liefst zie ik ING topman Ralph Hamers achter de tralies