Hij wordt verdacht van de verkrachting en moord op Anne Faber: Michael P. Vandaag start het proces in de rechtbank in Utrecht. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van moord met voorbedachte rade. Ook staat P. terecht voor de mishandeling van vijf medewerkers van het Pieter Baan Centrum.

Op 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber nadat ze ’s middags even gaat fietsen om haar hoofd leeg te maken. Dertien dagen lang zoeken familie, vrienden en politie naar Anne. Heel Nederland leeft mee. Een paar dagen later wordt haar jas gevonden, waarop DNA sporen worden aangetroffen van de zedendelinquent Michael P. 

Die bevindt zich op dat moment in een behandelkliniek in Den Dolder, een paar kilometer van de plek waar de jas is gevonden. Hij wordt gearresteerd en bekent, geeft ook aan waar hij het lichaam van Anne heeft begraven.

Zedendelinquent 

Michael P. verkracht in 2010 twee minderjarige meisjes uit Nijkerk onder bedreiging met een pistool. Hij zou hebben verklaard dat een droom is uitgekomen en dat hij hij er van heeft genoten. De Officier van Justitie bij de rechtbank noemt hem destijds “gestoord”. 

En ook de reclassering geeft aan dat er een hooggemiddelde kans op herhaling is. Maar de psychiaters van het Pieter Baan Centrum hebben moeite om aan te geven welke stoornis Michael P. precies heeft. Want P. en zijn omgeving (familie) weigeren mee te werken aan een onderzoek. 

Celstraf voor Michael P.

Oud-directeur van het Pieter Baan Centrum Hjalmar van Marle zegt: “Psychiaters moeten precies kunnen aangeven van welke stoornis er dan sprake is. Ze moeten de juiste kwalificatie geven en als de verdachte dan niets zegt, is dat hartstikke lastig.”

Omdat er geen heldere diagnose is van het Pieter Baan Centrum, legt de rechter Michael P. alleen een celstraf op. Het laatste jaar van zijn detentie, verblijft hij in een forensische kliniek in Den Dolder. Daar wordt hij behandeld op terugkeer in de maatschappij. Hij volgt een opleiding en mag ook af en toe zelfstandig naar buiten. Dan slaat hij dus weer toe.

Deze keer heeft Michael P wel meegewerkt aan het psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Zijn advocaten bepleiten nu ook tbs-behandeling. Een gemiddelde tbs-behandeling duurt ongeveer zeven jaar. 

update
clock 11-06-2018 11:13

Vanuit de rechtbank: 'Michael P. ontkent opzet bij doden Anne Faber'

Uit onderzoek blijkt dat Anne Faber stierf door steekwonden in haar keel en hals. Ook had ze zeer zware verwondingen aan haar armen en benen, zo blijkt maandag in de rechtbank. Michael P. kon niet verklaren hoe die zijn ontstaan. Hij zei tegen de rechter dat hij fouten heeft gemaakt en daar 100 procent verantwoordelijk voor is. "Anne deed niets fout.'' Volgens P. zelf was er geen plan en geen bedoeling om Faber te doden. Hij kwam de vrouw naar eigen zeggen tegen toen zij tegen elkaar aanreden bij een kruising in het bos. Toen zij de politie wilde bellen, nam hij haar mee het bos in en verkrachtte haar. Daarna dwong hij haar op de scooter mee te gaan. Bij de vliegbasis tilde hij haar over een hek heen, aldus P. Toen zij tegenstribbelde en om hulp riep pakte hij haar van achteren beet en maakte snijbewegingen bij haar keel, volgens P. om haar af te schrikken. (Bron: ANP) 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.