Het Rijksmuseum is komende maandag het decor van het afscheidsdiner van de aftredende koningin Beatrix. Bij die gelegenheid schuiven bevriende vorsten en gasten van buitenlandse missies aan. Maar wat eten de adellijke vrienden van onze koningshuis?

Culinair historica Lizet Kruyff deed vijf jaar lang onderzoek naar het eetgedrag van onze vorsten en bestudeerde de menukaarten van Nederlandse paleizen. De zoektocht resulteerde in het boek Rijntjes Keukengeheimen.

Rijntje Biljardt bestierde in de negentiende eeuw de keukens van invloedrijke Nederlanders als koning Willem II, Anna Paulowna en de Amsterdamse advocaat Pibo Antonius Brugmans. Ze bracht in 1840 zelfs haar eigen kookboek uit.

De kookkunsten aan het hof hadden niet alleen invloed toen, maar ook nu. De parelhoen die Koningin Beatrix serveerde tijdens het diner ter gelegenheid van haar zestigde verjaardag is nu gemeengoed in de keuken.

In EenVandaag: chef- kok Maik Kuijpers van het Zwolse sterrenrestaurant De Librije en culinair historica Lizet Kruyff over de smaak van de Oranjes toen en nu en antwoord op de vraag: wat staat er tijdens de feestelijkheden van volgende week op tafel?