De Ethiopische politie heeft koningin Maxima staande gehouden vanwege te hard rijden. Beatrix, Juliana, Bernhard en Willem-Alexander: de lijst met snelheidsovertredingen en botsingen waarbij leden van het koningshuis betrokken waren, is indrukwekkend.

Zijn die leden van het koningshuis zo roekeloos? Philip Dröge is schrijver van historische boeken, onder andere over het koningshuis, en denkt dat sommige leden van het koningshuis inderdaad een stuk meer risico nemen dan de gemiddelde burger: "Ze zitten in een uitzonderingspositie en misschien gaan ze zich er toch naar gedragen. Het hangt in ieder geval wel een beetje aan ze."

Philip Dröge over de verkeersovertredingen van leden van het koningshuis: "Ze zitten in een uitzonderingspositie en misschien gaan ze zich er toch naar gedragen."

Ontsnapt via de achterruit

Volgens Dröge wordt er een heel circus opgetuigd wanneer iemand van het koningshuis betrokken is bij een verkeersincident. In 1995 reed Willem-Alexander met 150 kilometer per uur over de Duitse snelweg. Het verhaal gaat dat een vrachtwagen zijn Volvo 850 tegen de vangrail duwde. Willem-Alexander en zijn toenmalige Emily klommen door de verbrijzelde achterruit naar buiten.

Opvallend was dat de veiligheidsagenten vrijwel direct het koppel meenam naar een andere plek. Philip Drogë: "Leden van het koningshuis worden snel weggehaald, en in veiligheid gebracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een aantal mensen om alle plooien glad te strijken, hoewel ze dat zelf zullen ontkennen". Volgens Dröge hadden de toenmalige kroonprins en zijn toenmalige vriendin geluk dat ze het konden navertellen.

Prins Bernhard

Wie ook meer dan eens een ernstig ongeluk overleefde was prins Bernhard Senior. Hij verzamelde een groot aantal aanhoudingen voor snelheidsovertredingen. Daarnaast was hij acht keer betrokken bij een verkeersongeluk. Dröge: "Auto's, boten, vliegtuigen. Bernhard heeft in alle vervoersmiddelen die hij tot zijn beschikking heeft gehad brokken gemaakt."

Het heftigste ongeluk vond plaats in 1937. Bernhard botste met zijn cabriolet tegen een zandwagen in Diemen. Dat ging met 160 kilometer per uur Bernhard brak zijn nek. Zijn vrouw Juliana was toen zwanger. "Het verhaal heeft decennia lang een staartje gehad. Lange tijd is een verhaal opgehouden dat de bestuurder van de zandwagen te diep in het glaasje had gekeken. Bernhard en Juliana hebben de man zelfs ooit nog ontvangen en als goedmakertje postduiven aangeboden." De bestuurder, en later zijn dochter, hebben dronkenschap altijd ontkent en werden bij de rechter meerdere malen in het gelijk gesteld.

Lees ook

Maxima niet uitgestapt

Maxima zelf is ook al eerder betrokken geweest bij een botsing in 2001. Bij de uitrit van Huis ten Bosch botste zij met haar Audi op de Smart van hun slager uit Wassenaar. Dat heeft nog een flinke nasleep gehad, waarbij Maxima ook deels schuldig is bevonden.

Dat zal bij de aanhouding in Ethiopië niet gebeuren. Dröge schat in dat dit incident vooral berust op onhandigheid van de betreffende politieman: "Ik denk dat die man een paar hele mooie auto's zag en dacht 'die hebben wel een paar centen te makken'. Deze agent wel en uitbrander van zijn chef heeft gehad." Dröge durft met zekerheid te zeggen dat Maxima bij de aanhouding in Ethiopië niet zelf even is uitgestapt. "De begeleiders, vaak lokale mensen, regelen het dan en zorgen er voor dat de hoogwaardigheidsbekleder in de auto blijft."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.