Een plantenbak met de geur van koffie? Dat kan best kloppen in Rotterdam. Daar wordt namelijk koffiedik gerecycled en toegevoegd aan potaarde. De gemeente Rotterdam maakt gebruik van het afval van verschillende Rotterdamse ambtenaren. Van dit afval wordt een nieuwe grondstof gemaakt. Jillian Benders, bedenker van dit project, volgt het voorbeeld van Parijs. Daar wordt koffiedik al langer gebruikt als aanvulling op potgrond.

Koffiedik toevoegen aan aarde is een goed idee, aldus Hans Verhagen van het RHP (Europees Kenniscentrum voor Subtraten): "Koffiedrab is plantaardig en kun je vergelijken met compost. Het zijn beide organische afvalstromingen en dit kan dus prima samengevoegd worden met potaarde."

Of we onze koffieresten in de nabije toekomst massaal gaan gebruiken voor onze plantjes blijft nog wel de vraag. Volgens Verhagen vraagt koffiedrab nog wel om aardig wat bewerking: "Koffiedik is organisch en dit kan schimmels aantrekken. Ook bevat koffiedrab vrij veel kalium, maar nauwelijks andere meststoffen. De drab is dus vrij eenzijdig en planten hebben behoefte aan veel meer stoffen."

Bij het Timmerhuis in Rotterdam zijn inmiddels tien schalen met planten voorzien van aarde met koffiedik. De bedoeling is dat dit aantal nog wordt opgevoerd.

Feit of fictie?

Volgens het RHP kunnen we koffiedik mengen met potgrond en is het dus een feit. Echter, kan het nog wel een tijdje duren voordat we koffiedrab op grote schaal kunnen gebruiken. Een schepje koffiedrab in onze eigen plantenbakken kan tot die tijd prima werken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.