Voor veel Vlaamse moeders en vaders zijn cadeaus gemaakt van toiletrollen door hun knutselende kroost verleden tijd. De rollen zijn onhygiënisch volgens veel Vlaamse kleuterscholen en dus worden ze massaal uitgebannen. In Nederland zijn toiletrollen onverminderd populair in de knutselles. Is het maken van deze kartonnen verrekijkers, kettingen en vlinders wel of niet onhygiënisch? Lammert de Bruin zocht het uit.

Volgens directeur Mieke Blomme van de Spes Nostra kleuterschool in het Vlaamse dorp Heule wel. Daar is het gebruik van toiletrollen bij het knutselen verboden:   "Wc-rolhouders zijn niet altijd afgesloten en iedereen weet ook dat kleine kinderen niet steeds even netjes zijn op het toilet. Daarnaast leveren mensen die toiletrollen in en je weet nooit waar die geweest zijn. Voor alle zekerheid verkiezen wij dus keukenrollen."

Verwaarloosde stiefzoontje

Microbioloog Rijkelt Beumer vindt dit onzin: "De kans dat kinderen ziek worden door te spelen met toiletrollen is verwaarloosbaar klein. De rol wordt namelijk beschermd door het papier eromheen. Bacteriën op de rol gaan al snel dood. Bovendien zouden de kinderen echt moeten sabbelen op het karton, voor het besmettelijk wordt. Docenten kunnen daar op toe zien."

Wel maakt Beumer zich zorgen over de hygiëne op wc's in kleuterscholen: "De toiletten zijn het verwaarloosde stiefzoontje op scholen. Docenten moeten er beter op letten dat kinderen hun handen goed wassen en niet hun vingers aflikken, nadat ze naar het toilet zijn geweest. Daarin is nog een wereld te winnen." 

Feit of Fictie

Kleuters kunnen nog gewoon verrekijkers en kettingen in elkaar knutselen van toiletrollen, want de stelling is fictie. Van wc-rollen kan je niet ziek worden, al moeten de docenten er wel op toezien dat kinderen niet gaan sabbelen op het karton. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.