Een van de twee voortvluchtige verdachten van de gewelddadige aanslag gisteren tegen het Franse satirische magazine Charlie Hebdo in Parijs is geen onbekende voor de Franse antiterrorismediensten. Chérif Kouachi werd in 2008 veroordeeld tot drie jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het rekruteren van jonge moslimstrijders voor de strijd in Irak. 

Hij is, net als zijn oudere broer Said, nog steeds spoorloos en de politie houdt een klopjacht.

De 32-jarige Chérif Kouachi, bijgenaamd Abou Issen, is een Fransman van Algerijnse origine die net als zijn broer opgegroeid is in Parijs. Hij was een normale jongen, wilde rapper worden en had weinig met de islam. Totdat hij in een rekruteringsnetwerk belandde en zich bekeerde tot de gewelddadige islam.

In EenVandaag een profiel van de hoofdverdachten. We spreken met de Franse journaliste Magali Serre, die eerder deze reportage maakte over de hoofdverdachte. Ook spraken we met radicaliserings expert Halim El Madkouri die al langer onderzoek doet naar jiadisme in Europa.

Bijeenkomsten

Meer dan 100.000 mensen zijn woensdagavond in Franse steden spontaan naar bijeenkomsten gegaan om de slachtoffers van de aanslag te gedenken. Het bloedbad bij Charlie Hebdo wordt als een aanslag op de seculiere republiek en de vrijheid van meningsuiting veroordeeld. 

Veel manifestanten droegen als teken van solidariteit een bordje met de woorden Je suis Charlie (Ik ben Charlie) erop geschreven.

Arnhemse Syriëstrijder

Eerder verschenen er al diverse beelden van Franse strijders die vanuit Syrië opriepen om aanslagen te plegen in Frankrijk. In Nederland hebben we met Muhajiri Sháám, een Arnhemse Syriëstrijder ook iemand die opriep tot aanslagen in Nederland. Journalist Hans Jaap Melissen had een tijd contact met deze Syriëstrijder.

Journaliste en Arabiste Annabell van den Berghe reist geregeld naar Syrië en Irak en sprak de afgelopen jaren diverse malen met jihadisten van Al-Qaida en IS. Over hun beweegredenen, en het gevaar na de aanslag in Frankrijk praten we met hen in Radio EenVandaag. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.