Dezer dagen wordt in Parijs de aanslag op Charlie Hebdo herdacht. Vanavond zijn er plechtigheden naar aanleiding van de aanslag op de Joodse supermarkt Porte de Vincennes, waar enkele dagen na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo een grote gijzeling plaatsvond. 

Een gijzeling die wereldwijd live werd uitgezonden. Vier mensen kwamen hierbij om het leven, maar er waren ook overlevenden. Zij wisten te overleven omdat ze zich opsloten in de vriescel in de kelder van de supermarkt. Eén van de overlevenden is Yohann Dorai. Hij spreekt nu voor het eerst.

De gijzeling

Twee dagen na de aanslag op de Charlie Hebdo-redactie is de ellende in Parijs nog lang niet voorbij. De terrorist Amédy Coulibaly neemt gijzelaars in een koosjere supermarkt in Port de Vincennes, Oost-Parijs. Het zijn onschuldige klanten die urenlang doodsangsten uitstaan. Gijzelnemer Coulibaly is een goede bekende van de broers Chérif and Saïd Kouachi, verantwoordelijk voor 11 doden op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo.

De gijzelnemer eist de vrijlating van de Kouachi-broers die kort daarna worden doodgeschoten, iets buiten Parijs. Coulibaly vertelt zijn gijzelaars dat hij als martelaar van Allah werkt. Vijftien mensen neemt hij in gijzeling. Zes daarvan houden zich schuil in de koelcel van de supermarkt, waaronder een vrouw met een baby van 10 maanden.

Via de mobiele telefoon houdt een van de gijzelaars contact met de politie buiten. Volgens de politie had Coulibaly tijdens het telefoneren vanuit de supermarkt de hoorn er niet goed opgedaan, zodat men goed kon meeluisteren wat er zich afspeelde tijdens de gijzeling. Rond vijf uur ‘s middags doet de politie een inval waarbij Coulibaly gedood wordt. Hoewel er eerst optimisme was over deze actie blijkt al snel dat er ook vier gijzelaars dood zijn.

In EenVandaag kijken we terug op de aanslagen en de gijzeling. Hoe staat het ervoor met de betrokkenen? 

Bekijk hieronder onze eerdere reportages over Charlie Hebdo: 

Twaalf doden bij terreuraanslag Parijs

'Daders waren professionele schutters' 

Gijzelingen Frankrijk beëindigd