Ze wordt wel de best bewaakte vrouw van Frankrijk genoemd: schrijver en journalist Zineb el-Rhazoui, die de aanslag op Charlie Hebdo overleefde. Gisteren was ze aanwezig in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, maar op beveiliging hier hoefde ze niet te rekenen.

Directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, twittert vandaag dat ondanks vele verzoeken de NCTV geen toestemming wilde geven aan de Franse politie om haar ook in Nederland bewapend te kunnen beveiligen. 

Verder achtte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bescherming door de Nederlandse politie niet nodig. En De Balie zelf mocht ook geen bewapende beveiliging inhuren. Albrecht twittert: dat hier sprake is van 'zorgeloosheid van de regering.' “Zo kan een klimaat ontstaan waarin onze gasten zich niet veilig genoeg voelen om te zeggen wat ze willen.” Hij noemt het verder 'Onbegrijpelijk minster Kajsa Ollongren hier niets aan doet. #InternationaleVrouwendag.' Volgens hem was de burgemeester van Amsterdam 'in geen velden of wegen te bekennen.'

De NCTV heeft, net als de Gemeente Amsterdam, nog niet gereageerd op de uitlatingen van Albrecht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.