Bij een terroristische aanslag op het Franse satirische magazine Charlie Hebdo zijn minstens twaalf mensen gedood , waaronder twee politieagenten. Ook zijn er veel gewonden waarvan een aantal zeer ernstig.

De schutters zouden de namen van redacteurs geroepen hebben toen ze binnenkwamen. De makers van de Mohammed-cartoons waren het doelwit. De terroristen schoten daarna de hoofdredacteur en drie cartoonisten van Charlie Hebdo dood.

Twee cartoonisten hadden al een persoonlijke beveiliger na een eerdere aanslag op de redactie. Na de aanslag zijn de daders gevlucht in een auto.

De schutters zouden zichzelf hebben geïdentificeerd als Al-Qaida leden uit Jemen. Tijdens het schieten schreeuwden ze: 'wij wreken de profeet'. 

Cartooniste Corinne Rey van Charlie Hebdo zegt dat ze de mannen onder dreiging binnen heeft gelaten. 

'Er stonden twee gemaskerde mannen voor de deur die ons met hun wapens bedreigden en toegang eisten. Ik tikte de code van de deur in, toen schoten ze op Wolinski en Cabu. Het duurde vijf minuten. Ik had me onder een bureau verstopt. Ze spraken perfect Frans, en zeiden dat ze van Al Qaida waren.' Dat meldt ze aan L'Humanité.

De daders kwamen professioneel en getraind over. Aan de houding van de schutters tijdens het schieten en aan de handgebaren van de leider kan volgens specialisten worden opgemaakt dat ze militaire training hebben gehad. 

Vanavond in EenVandaag vertelt journalist en voormalig directeur van het Institut Néerlandais in Parijs Rudi Wester in de studio over de achtergrond van Charlie Hebdo. Zij heeft jarenlang in Frankrijk gewoond en kent het magazine goed.

Livestream van France 24: 

 

Het weekblad Charlie Hebdo staat bekend om spotprenten va de profeet Mohammed. Ze zijn al eerder doelwit geweest van een aanslag.

update
clock 07-01-2015 22:22

Identiteit daders bekend

Volgens Franse media gaat het om de broers Said Kouachi en Sherif Kouachi en Hamid Mourad. Het zijn alle drie vermoedelijk teruggekeerde Syriëgangers. De daders zijn 18, 32 en 34. De oudste twee zijn broers van elkaar. In verband met de zaak heeft de politie huiszoekingen gedaan in Reims en Parijs, zo meldt de Franse krant Le Parisien.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.