Twaalf doden en tientallen gewonden: Berlijn is maandagavond getroffen door de grote aanslag waar Duitsland al jaren voor vreest. Sinds de aanslag op het Franse satireblad Charlie Hebdo januari vorig jaar zijn de Duitsers extra waakzaam. Dit is de grootste terreurdaad tot nu toe, maar Duitsland is al vaker getroffen door terreur of op een haar na ontsnapt aan een aanslag. Een kort overzicht van recente incidenten.

26 november 2016 - Een twaalfjarige jongen probeert een aanslag te plegen op een kerstmarkt in Ludwigshafen am Rhein, in de Duitste deelstaat Rijnland-Palts. Hij zou banden hebben met Islamitische Staat. Met een zelfgemaakte spijkerbrom probeert hij slachtoffers te maken. De bom gaat niet af en er vallen geen slachtoffers. 

Bloemen op de kerstmarkt in Berlijn om de slachtoffers te herdenken. © ANP

11 oktober 2016 - De Syrische Jaber al-Bakr wordt in Leipzig gearresteerd dankzij de hulp van twee Syrische vluchtelingen. De 22-jarige heeft explosieven aangeschaft om een aanslag op een luchthaven in Berlijn te plegen. Al-Bakr hangt zichzelf kort na de arrestatie op in zijn cel.

24 juli 2016 - Een afgewezen asielzoeker pleegt op een muziekfestival in de Beierse stad Ansbach een zelfmoordaanslag met een bom. Er vallen vijftien gewonden, alleen de dader komt om het leven. Mohammed D. is een 27-jarige Syriër die op het punt stond te worden uitgezet naar Bulgarije. De Islamitische Staat eist de aanslag op.

22 juli 2016 - De Duits-Iraanse Ali David Sonboly schiet in München bij een McDonald’s vestiging negen mensen dood en pleegt daarna zelfmoord. 27 mensen raken gewond. De achttienjarige is een bewonderaar van de Noorse terrorist Anders Breivik. De politie heeft het over een depressieve eenling met een fascinatie voor schietpartijen op scholen. 

Bekijk de reportage van EenVandaag over deze schietpartij:

18 juli 2016 - Een uit Afghanistan gevluchte jongen valt in een trein in Würzburg passagiers aan met een bijl en een mes. Daarbij raken vijf mensen gewond, de dader komt om het leven door politiekogels. Op de kamer van de zeventienjarige wordt een IS-vlag gevonden en hij laat een video achter waarin hij zichzelf “een soldaat van het kalifaat” noemt. 

Met meerdere aanslagen in een week tijd laaide het debat rondom vluchtelingenproblematiek in Duitsland op. EenVandaag maakte daar deze reportage over:

Mei 2016 - Drie vermoedelijke leden van IS worden gearresteerd in Noordrijn-Westfalen, Brandenburg en Baden-Württemberg. De autoriteiten geloven dat twee van hen van plan waren een aanslag in de binnenstad van Düsseldorf te plegen. De derde en vierde verdachte, die in Frankrijk wordt gearresteerd, zouden een aanslag hebben gepland op voetgangers met explosieven en geweren.

April 2016 - Bij een bomaanslag bij de ingang van een tempel van de religieuze gemeenschap van sikhs in Essen raken drie mannen gewond, één van hen ernstig. De drie aangehouden verdachten zijn 16 en 17-jarigen die contacten zouden hebben met de salafistisch wereld. 

26 februari 2016 - Een vijftienjarig meisjes steekt een politieagent neer in Hannover. Bij een identiteitscontrole steekt de Duits-Marokkaanse de politieman in de hals, hij raakt levensgevaarlijk gewond. Maanden later stelt het Duitse OM dat de moordaanslag een terroristische achtergrond heeft. Het meisje zou door IS zijn aangespoord om de aanval uit te voeren.

Februari 2016 - De politie doet meerdere invallen in Berlijn, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, op zoek naar een groep van vier IS-terroristen. De vier Algerijnen die worden gearresteerd zouden een aanslag in Berlijn hebben gepland, maar worden in een vroeg stadium gestopt.

April 2015 - In Oberursel wordt een echtpaar gearresteerd met vermeende salafistische achtergronden. De politie heeft aanwijzingen dat een fietswedstrijd mogelijk doelwit is van de 35-jarige man en 34-jarige vrouw met Turkse roots. In de kelder van hun woning treft de politie materiaal aan om een bom te maken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.