De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) roept ouders op kinderen vervroegd in te enten tegen de mazelen als zij op vakantie gaan naar landen waar deze ziekte veel voorkomt. Veel ouders zijn zich niet bewust van de gevaren in Europa.

Vooral in landen als de Oekraïne en Roemenië komt de mazelen veel voor. "In de Oekraïne alleen al zijn vorig jaar maar liefst 53.000 kinderen besmet geraakt met de mazelen", stelt Karoly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. "Honderd kinderen zijn vorig jaar in Europa dood gegaan aan de mazelen. En die hadden niet dood hoeven gaan als ze waren ingeënt."

Lees ook

Na 6 maanden

De mazelen zijn zeer besmettelijk, en vaak kunnen kinderen daar lange tijd ernstig ziek van worden, soms leidt het zelfs tot de dood. Normaal gesproken krijgen jonge kinderen na 14 maanden de BMR-prik tegen de bof, mazelen en rode hond. Als ouders hun kinderen naar risicolanden meenemen, kunnen ze het best een vervroegde vaccinatie halen bij het consultatiebureau. "Dat is pas zinvol om te doen als een baby 6 maanden of ouder is, want dan zijn de natuurlijke afweerstoffen van de moeder uitgewerkt", zegt Illy. "Op die leeftijd zijn kinderen onbeschermd."

In veel Europese landen neemt de vaccinatiegraad af. Ook in populaire vakantielanden als Italië en Frankrijk lopen jonge kinderen tegenwoordig een verhoogd risico.

info

Op vakantie? Vijf nabije landen waar vervroegd inenten een slim idee is

  • Roemenië
  • Oekraïne
  • Frankrijk
  • Italië
  • Polen

Advies per land vind je hier.

Tv-reportage EenVandaag: Vaccineren jonge kinderen bij reis naar risicolanden

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.