Het RIVM adviseert vakantiegangers om hun baby's vervroegd te laten vaccineren als ze naar landen reizen waar een mazelenuitbraak heerst. Het gezondheidsinstituut heeft ook de lijst met risicolanden uitgebreid.

Dit betekent dat baby's vanaf 6 maanden al ingeënt zouden moeten worden in landen waar het mazelenvirus vaak opduikt. Normaal krijgen kinderen pas op de leeftijd van 14 maanden een vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond (de zogenaamde BMR-vaccinatie).

Mazelenuitbraak in Europa

De grootste uitbraken zijn op dit moment gemeld in Oekraïne en Roemenië. Daarnaast zijn er ook lokale uitbraken in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Ook zijn de mazelen onder meer uitgebroken in orthodox joodse wijken in New York en Londen.

Daarnaast zijn landen zoals Venezuela, Brazilië, Colombia en Guyana ook gekenmerkt als risicogebieden. Inmiddels geldt het advies van RIVM voor meer dan 100 landen. De complete lijst met advies per land kun je hier bekijken.

Record aantal gevallen van mazelen in VS

In de Verenigde Staten is er zelfs een recordaantal gevallen van mazelen genoteerd sinds de ziekte in 2000 door de VS als uitgebannen werd beschouwd. In totaal zijn er op dit moment 695 besmettingen gerapporteerd. Dit maakte het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) vandaag bekend.

Dat de besmettelijke ziekte zo in opmars is heeft alles te maken met een grote uitbraak in New York, volgens een verklaring van het CDC. In New York meldden ambtenaren op woensdag dat sinds oktober 390 gevallen waren geregistreerd, meestal onder kinderen in orthodoxe joodse gemeenschappen.

Boete

De rechter in New York bepaalde onlangs dat de stad inenten tegen mazelen mag verplichten. In bepaalde wijken in stadsdeel Brooklyn werd eerder al de noodtoestand uitgeroepen wegens de uitbraak. Als mensen toch weigeren om hun kind te laten inenten dan riskeren ze een boete van 900 euro.

Het RIVM adviseert mensen die op reis gaan naar New York en verblijven in wijken waar mazelen heersen om een vervroegde vaccinatie te overwegen.

Lees ook

Wereldwijde stijging

Dit jaar is er een opmerkelijke stijging te zien van het aantal mensen dat besmet is met mazelen, het aantal besmettingen lag in het eerste kwartaal van dit jaar bijna vier keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt de wereldgezondheidsorganisatie WHO eerder deze maand.

Inmiddels is bij 112.163 mensen mazelen geconstateerd. De wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt al langer er maatregelen genomen moeten worden. Zo moet de vaccinatiegraad hoog zijn, zodat verspreiding van de ziekte kan worden beperkt.

RIVM: Bij reis naar risicogebied vervroegd vaccineren tegen mazelen