Patiënten die lijden aan de ziekte polio in Nederland doen een emotionele oproep aan ouders om hun kinderen in te enten. Dit doen ze in een open brief namens Vereniging Spierziekten Nederland (VSN). Aanleiding hiervoor is de steeds verder oplopende discussie over vaccineren van de afgelopen tijd.

De patientenvereniging schrijft in de brief: “Wij volgen de discussie over vaccineren met toenemende verbijstering. Wij weten namelijk uit ervaring wat het is om niet gevaccineerd te zijn en kampen ons hele leven al met de gevolgen daarvan. Wij werden namelijk door het poliovirus getroffen voordat het vaccin werd uitgevonden.”

info
clock 30-08-2018 09:13

12.000 mensen met polio in NL

In Nederland leven tussen de 10.000 en 12.000 mensen met de gevolgen van polio. Er zijn in het verleden meerdere uitbraken geweest. De laatste was in 1991. Toen raakten 71 kinderen besmet.

'Duizenden doden door polio in NL'

De VSN ergert zich aan het totale gebrek aan feiten op basis waarvan het debat wordt gevoerd. En lijken mensen vergeten te zijn hoe verwoestend de ziekte in het verleden is geweest, zeggen ze. "Voor er sprake was van poliovaccinatie kwamen er in ons land regelmatig uitbraken voor van polio. Daardoor overleden mensen. Anderen raakten voor de rest van hun leven gehandicapt. (…) Dat zijn de feiten.”

Lees ook

Een groot verschil is volgens de vereniging dat ouders hun kinderen nu kunnen beschermen tegen polio. Iets wat voor de uitvinding van het poliovaccin niet kon. “Onze ouders hadden niet de mogelijkheid om ons te laten vaccineren. Hadden ze die wel gehad dan was ons veel ellende bespaard gebleven.”

'Levende illustratie van niet vaccineren'

Tot slot hopen de patiënten dat de discussie in de toekomst op een andere manier gevoerd gaat worden in de media. "Wij zijn van mening dat in de discussie rond vaccinatie veel te veel de nadruk komt te liggen op de mogelijke gevaren ervan. Kijk naar ons. Wij zijn de levende illustratie van het gevaar dat je loopt wanneer je niet gevaccineerd wordt. Wij vinden dat hieraan veel meer aandacht in de media zou moeten worden gevoerd."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.