Het is heel hip, mede dankzij 'food bloggers' op Instagram: bloemen eten. Ze zien er leuk uit als versiering, en volgens veel bloggers zijn ook nog extreem gezond en lekker. Maar botanist James Wong waarschuwt op Twitter: bloemen eten kan erg gevaarlijk zijn. Op veel Instagramposts zijn gewoon giftige bloemen te zien. Dus: hou in de gaten wat je plaatst én opeet!

James Wong is botanist, plantendeskundige, en hij twittert uitgebreid over zijn zorgen. Wong zag een plaatje van een dessert met bloemen erop op de Instagrampagina van 'Clean eating', waar gezond eten wordt gepromoot. "Deze plant is vast glutenvrij, maar bevat wel het giftige lycorine", plaatste Wong. "Symptomen: jeuk, zwellingen, misselijkheid en overgeven, stuiptrekkingen." 

Wellicht dus geen goed idee om echt op te gaan eten. Wong geeft nog extra advies: "Onthou dit: als je niet 100% zeker weet dat je iets eet dat veilig is, eet het dan niet."

Ondanks dat nu nog niets fout ging, is het niet voor de eerste keer dat het eten van bloemen of planten tot problemen leidt. Vorig jaar at een Chinese 'food blogge voor het oog van haar live camera aloë vera. Normaal is die plant schadeloos, maar dit was een giftige variant. De vrouw overleefde het, maar ternauwernood. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.