De meerderheid van de kiezers van de Partij voor de Dieren (56%) wil graag dat de partij gaat regeren in een volgend kabinet, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1000 mensen die op de Partij voor de Dieren gaan stemmen. 

Zij kunnen zich goed vinden in de idealen van de partij, maar staan ervoor open om compromissen te sluiten om resultaten te bereiken.

Een links kabinet met GroenLinks, SP en D66 heeft dan de voorkeur. Bij de formatie moet de partij dan wel vasthouden aan het verbieden van onverdoofd ritueel slachten en een verbod op megastallen.

Ook vinden de kiezers de Klimaatwet een belangrijk punt: 71 procent is voor de invoering hiervan. Deze wet is een initiatief van de PvdA en GroenLinks. De PvdD heeft deze wet niet mede ondertekend omdat ze hem niet ver genoeg vinden gaan. Wel zal de partij de wet gaan steunen.

Twijfelende kiezers

EenVandaag ondervroeg ook 1200 mensen die nog twijfelen over hun stem op de PvdD. De partij heeft nu 4 zetels in De Stemming. Dit zouden er nog meer kunnen worden als ze deze twijfelende kiezers over de streep weten te trekken. Andere partijen die deze kiezers overwegen zijn GroenLinks, de SP en de PVV.

‘Partij voor mens en dier’

Veel twijfelende kiezers hebben een probleem met de naam van de partij. Een kiezer zegt hier over: ‘de naam moet veranderd worden. Als ik zeg dat ik PvdD ga stemmen word ik daarop als dierenvriend aangekeken. Mensen zien het als een one issue partij en ik schaam me daarvoor.’ Liever zien ze dat de naam wordt omgedoopt in ‘Partij voor mens en dier’, ‘Welzijnspartij’ of ‘Partij voor de Planeet’.

Dilemma

Ook vinden zij het belangrijk dat de partij zich beter laat horen op thema’s als vluchtelingen, een flexibele AOW en de totstandkoming van het  Zorgfonds. Deze potentiële kiezers zijn groot voorstander van een meer pragmatische opstelling van de partij en een beetje water bij de wijn als het gaat om haar idealen.

Rapportage onderzoek verkiezingen

Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 1028 Partij voor de Dieren-stemmers en 1229 mensen mee die twijfelen of ze hun stem aan de Partij voor de Dieren zullen geven.

Het onderzoek is gehouden van 2 tot en met 7 maart 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Lees hier de volledige rapportage van de Tweede Kamerverkiezingsonderzoeken in 2017 van het Opiniepanel:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.