Karin vertelde ons hoe ze is gepakt en gestraft: "Toen ik ongeveer 6 jaar oud was begon ik met stelen, het ging zo makkelijk. Mijn vader betrapte me toen en zei dat het niet goed was. Toen luisterde ik naar hem. Later, in de puberteit, dacht ik: 'kan ik het niet nog eens proberen?"

"Het was best spannend, maar als het lukte had ik echt kick gevoel. Dus ik ging door, maar niet lang want ik werd betrapt in een winkel. Ze zagen dat ik een sjaal in mijn tas deed en vroeg of ik mijn tas wilde laten zien. Betrapt!

Verdrietige ouders

Ik moest eerst naar het politiebureau, daar gingen ze me vragen stellen. Mijn ouders waren verdrietig toen ze van de politieagenten hoorden waarom ik opgepakt werd. Uiteindelijk ging ik naar bureau Halt. Daar kreeg ik te horen wat mijn straf was en ik moest een maand elke zaterdagochtend werken in dierenkliniek. Bureau Halt vertelde me dat als ik ermee doorging ik strafblad zou krijgen, dat wilde ik niet. Dat kan immers gevolgen hebben voor mijn toekomst. Een daarvan is dat ik waarschijnlijk niet zo makkelijk een baan krijg omdat ik strafblad heb. Dat hield me na afloop op het rechte pad."

Ik denk dat jeugdrechtbank wel goed idee is. Zo kunnen jongeren echt voelen hoe het is om voor de rechter te komen verschijnen en dan weten ze ook dat het echt serieus is. Dat het echt fout is!

Bekijk hier de reportage van EenVandaag over de mogelijke komst van jeugdrechtbanken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.