Tina vertelde ons hoe ze is 'gepakt en gestraft': "Ik kwam er op een dag achter dat er een nep profiel op Hyves was aangemaakt met mijn naam. Het leek net alsof ik die dingen op internet had gezet: filmpjes en liedjes als 'fuck you'. Aan allerlei mensen moest ik uitleggen dat ik niet diegene was die alles plaatste."

"Uiteindelijk begon diegene me uit te schelden voor hoer, slet en dat soort dingen. Toen zijn mijn ouders naar de politie gegaan, maar die konden niets doen. Ik werd ook bedreigt met dingen zoals dat ze wisten waar ik woonde, ik zou vermoord worden en ze zouden mijn broertje iets aandoen.

IP-adres

Toen zijn we terug gegaan naar de politie. Omdat ik in al die krabbels werd bedreigd, vonden ze dat er iets aan gedaan moest worden. Dit was heel moeilijk voor de politie, omdat het veel tijd kost om achter het IP-adres te komen. Dit is een soort code die in je computer zit. Dus als jij iets stuurt, wordt dat nummer automatisch meegestuurd. Ik moest alles uitprinten en aan de politie geven, ook werd mijn Hyves in de gaten gehouden. Uiteindelijk kwam er iemand langs die vertelde wie het was.

Contract ondertekenen

Het bleek (dacht ik) een goede vriendin te zijn, ze had het hele plan bedacht en nog vier andere meiden erbij betrokken. Ze had het gedaan omdat ze erge ruzie met mijn broertje had gehad. Mijn ouders, ikzelf en mijn broertje werden uitgenodigd voor een gesprek met twee mensen van de politie. Alle vijf de meiden met hun ouders en iemand van Bureau Halt waren hierbij. De mevrouw van Bureau Halt had vier contracten bij zich om te laten ondertekenen door de meiden, waarin stond dat ze het nooit meer zouden doen. Ik vond het heel fijn dat de mevrouw van Bureau Halt erbij was, want die kon ook uitleggen wat de gevolgen voor mijn familie waren geweest.

Ik hoop voor de mensen die dit lezen dat ze dit nooit zal overkomen, het was - tot nu toe - de slechtste periode van me leven.

Jeugdrechtbank

Ik vind niet dat deze meiden - als het bestond - voor de jeugdrechtbank hadden hoeven komen, want we waren allemaal nog rond de 10 jaar. Wel lijkt het me een goed idee als er jeugdrechtbanken komen. Wel zouden die jeugdrechters opgeleid moeten worden, zodat ze weten welke staf of uitspraak ze moeten doen."

Bekijk hier de reportage van EenVandaag over de mogelijke komst van jeugdrechtbanken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.