De Italiaanse componist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. In een interview met EenVandaag zei hij 5 jaar geleden: "Ik moet allerlei onnodige dingen uitleggen, die ik niet wil uitleggen."

Het interview in zijn appartement in Rome werd gehouden op een moment dat hij al gezondheidsklachten had. Hij was toen net klaar met het componeren van de muziek voor de film The Hateful Eight van Quentin Tarantino.

Filmmuziek

Morricone werd vooral bekend vanwege zijn filmmuziek. Wereldberoemd zijn onder meer de mondharmonicaklanken uit Once Upon A Time In The West. Hij verzorgde de afgelopen 60 jaar de muziek voor honderden films en series en werd zes keer genomineerd voor een Oscar. Hij won het beeldje 4 jaar geleden voor The Hateful Eight.

Ook maakte hij de filmmuziek voor spaghettiwesterns als The Good, The Bad And The Ugly en A Fistful of Dollars van Sergio Leone. Hij lanceerde in die muziek originele effecten bijvoorbeeld door geluid van vuurwapens mee te nemen en de fluit veel als achtergrond in te zetten.

Val

Vorig jaar vertelde Morricone in een interview met de Italiaanse krant Il Messaggero dat hij geen zin meer had om filmmuziek te componeren.

Hij stierf in een ziekenhuis in Rome waar hij was opgenomen na een val. Hij wordt in besloten kring begraven, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.