In de bekerfinale tegen AZ was Robin van Persie een van de uitblinkers met een prachtige goal, maar na de wedstrijd gaf de vedette aan dat hij het steeds zwaarder heeft om het voetballen op dit niveau vol te houden. "Mensen zien niet de andere kant. Dat er heel veel bij komt kijken om vandaag te kunnen presteren. Dat is een struggle. Dat is zwaar af en toe." Van Persie gaf aan hierdoor veel twijfels te hebben of hij er nog een seizoen als profvoetballer aan vast wil plakken.

Leo Echteld is oud-fysiotherapeut van Ajax en Oranje en werkt inmiddels al vele jaren individueel met voetballers uit de wereldtop, waaronder ook lang intensief met Robin van Persie. Hij is niet verbaasd over de twijfels van Van Persie: "Ik kan het me heel goed voorstellen dat een dat een voetballer na zoveel jaar voetbal, toch al bijna 30 jaar, met de leefstijl die daarbij komt kijken, twijfelt of hij het nog kan brengen."

Lichaam in dienst van de sport

Echteld maakt de gedisciplineerde levensstijl van voetballers van dichtbij mee. "Je moet er alles voor doen en laten. Er wordt veel op de voeding gelet en je lichaam wordt volledig in dienst gesteld van de sport. Als publiek zien wij alleen het theater, de voorstelling, maar alles wat er voor gedaan en gelaten worden, daar zijn we ons niet van bewust."

De fysiotherapeut ziet dat er in het buitenland anders wordt omgegaan met de fysieke ontwikkeling van spelers. "We zien nu dat we achterblijven op de intensiteit van het spel. Bovenmatig getalenteerde spelers komen in het buitenland terecht en merken daar dat er veel meer van ze wordt gevraagd. De sport heeft zich zo ontwikkeld dat er veel meer bij komt kijken dan technisch een balletje trappen." Daarom past er volgens Echteld wel enige bescheidenheid: "Waar enorme winst ligt is in het afstappen van de Nederlandse eigenwijsheid om te denken dat we de wijsheid in pacht hebben en wat meer naar het buitenland te kijken."

Luister & lees ook:

Michel Breuer oudste Eredivisie-voetballer

Michel Breuer is de oudste voetballer in de Eredivisie. De Sparta-speler hangt na dit seizoen zijn voetbalschoenen aan de wilgen, maar is dan inmiddels wel 38 jaar geworden. In zijn ogen moet je steeds meer doen om fit te blijven wanneer je ouder wordt. "Ik ga niet altijd om tien uur naar bed hoor, maar ik let wel op m'n voedingspatroon en neem meer rust. Hoe ouder je wordt, hoe beter je je gaat inlezen en meer kennis je krijgt."

Er is tijdens de carierre van Breuer wat dat betreft wel een hoop veranderd. "Toen ik begon met voetballen kan ik me herinneren dat mensen met verstand van voeding een lijst uitdeelden met wat je wel en niet moet eten. Die lijst ging direct als een propje de prullenbak in."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.