Telefoons, tv’s of kleding: producten die allemaal zijn voorzien van het label made in China. Maar ook lagelonenlanden blijven niet voor altijd goedkoop. Grote Amerikaanse bedrijven als General Electrics keren daarom terug naar huis. ‘Reshoring’  heet het en volgens experts zwengelt het de economie weer aan.

Hoewel een aantal grote multinationals om zijn, blijft een Nederlands initiatief uit. Reden voor hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Universiteit Tilburg om de reshoring-guru Harry Moser in Nederland uit te nodigen.

Moser, afkomstig uit een ondernemersgeslacht, startte The Reshoring Initiative en motiveert bedrijven de maakindustrie terug te halen. Een initiatief dat vooral lagergeschoolde arbeid ten goede komt. Moser stelt dat met het terugkeren van de maakindustrie de VS 50 duizend banen rijker is geworden. Niet alleen General Electrics haalde een deel van z’n productieproces naar huis, ook Apple heeft gezegd Mac computers te gaan assambleren in Amerika. 

In Nederland heeft bijvoorbeeld het Rotterdamse bedrijf Ferro-Fix de productie van containers teruggehaald van Oost- Europa naar Nederland. Directeur Ron Broeders heeft 125 man personeel aan het werk, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vanavond in EenVandaag: kan reshoring óók de Nederlandse maakindustrie weer aan de praat krijgen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.