Ruim een jaar is Hans Alders nu in dienst in de door aardbevingen getekende provincie Groningen: Hans Alders. In zijn functie als Nationaal Coördinator Groningen moet de voormalig commissaris van de koningin in Groningen het diepgewortelde wantrouwen dat de Groningers hebben in de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zien weg te nemen. 

‘Dat kan niet met woorden, maar alleen met daden,’ schreef Alders bij zijn aanstelling op 1 juni 2015. Gesteund door zo’n 100 ambtenaren ging Alders vol goede moed aan de slag. Opdrachten: zorg dat de gebouwen in Groningen toekomstige aardbevingen kunnen doorstaan en zorg dat bewoners op een nette en soepele manier bevingschades vergoed krijgen.

Ruim een jaar later blijkt de invloed van de NAM op de afhandeling van bevingschades nog steeds heel erg groot. Dit tot groot ongenoegen van belangenvereniging Groninger Bodem Beweging. Zij zegden deze week het vertrouwen in Alders op. Is Alders in staat alsnog het vertrouwen terug te winnen van de Groningers? Lukt het hem de macht van de NAM in te dammen? 

update
clock 02-09-2016 16:45

Aardbeving in gaswinningsgebied

 In de omgeving van de Groningse plaats Hellum is vanmiddag een aardbeving geweest met een kracht van 2,1. Dat meldt de seismologische dienst van het KNMI.

Het epicentrum van de beving was bij Hellum, nabij Slochteren, op een diepte van 3 kilometer. Een jaar geleden was bij Hellum ook een beving; die had een kracht van 3,1.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.