Het competitieslot van de Eredivisie is spannend. Zowel Feyenoord als Ajax kunnen kampioen worden. Vijf vragen over kosten en baten van kampioenshuldigingen.

1.    Wat kost de huldiging van Feyenoord?

Niet alleen de supporters hebben slapeloze nachten nu Feyenoord zondag alsnog de eerste landstitel sinds 1999 kan pakken. Ook voor de gemeente en politie is het spannend. In Rotterdam komt zondag een grote politiemacht op de been, het centrum is deels drooggelegd en de toegang tot fanzones in de binnenstad zijn beperkt tot enkele duizenden fans tijdens de wedstrijd Feyenoord- Heracles in de Kuip. De politie wil een herhaling van de rellen van afgelopen zondag  op de Coolsingel voorkomen. Ook nu vindt een huldiging op het bordes van het gemeentehuis pas een dag later plaats, om 12.00 uur ’s middags.

Inzet van extra politiemanschappen en het afzetten van delen van Rotterdam kost de samenleving veel geld. Hoeveel willen gemeente en politie niet vertellen. Een ingewijde schat de kosten van een kampioensfeestje in Rotterdam op 1,5 miljoen euro. Volgens een woordvoerder van politievakbond ACP ,,was de inzet  afgelopen weekeinde behoorlijk, en wordt het komende weekeind heel spannend.’’ De extra politie bestaat uit platte petten, ME, recherche en ondersteuning.

2. Hoeveel kosten eerdere feestjes bij Ajax, PSV en FC Twente?

PSV ging er vorig jaar op de laatste competitiedag met de landsbeker vandoor. Het kampioensfeest kostte  bijna 240.000 euro. Eindhoven zelf betaalde de helft, maar ook PSV en de horeca droegen bij aan de kosten van het kampioensfeest.

De kosten van de politie-inzet zijn niet inbegrepen. De huldiging van Ajax in mei 2012 kostte de gemeente 443.000 euro, het kampioensfeest van FC Twente bedroeg in 2010 zo’n 350.000 euro.

3. Wat brengt zo’n feestje op?

In Eindhoven kwamen vorig jaar 100.000 mensen en deden zich nauwelijks incidenten voor. De economische waarde van het feest schatte de gemeente zelf op twee miljoen euro. Dat bedrag ging vooral naar horeca en hotelovernachtingen. Ook telt voor de gemeente ‘positieve beeldvorming mee’. ,,Het weer werkte mee en de beelden van het feest zijn overal uitgezonden’’, schrijft het Eindhovense College. Eindhoven noemt het organiseren van zo’n feestje ook bijna ondoenlijk door de onzekerheid van het competitieverloop en de vele partijen die er bij betrokken zijn. ,,Vele verdienen eraan en bepalen mee, de gemeente betaalt en past zich aan.’’

4. Wat kost de politie-inzet tijdens het spannende competitieslot?

De politie zelf hult zich in stilzwijgen. "Er moet in drie steden een grote politiemacht op de been worden gebracht’’, zei Gerrit van der Kamp van de politievakbond ACP in het Algemeen Dagblad. Dat betekent duizenden manschappen uit het hele land in Tilburg waar Willem II Ajax ontvangt, in Rotterdam voor Feyenoord tegen Heracles en in Amsterdam als Ajax kampioen zou worden. "Dit gaat om vele miljoenen euro’s, en om politie-uren die je niet aan andere zaken kunt besteden.’’

5.     Welke clubs vergen de meeste politie-inzet?

RTL Nieuws berekende dat vorig jaar aan de hand van cijfers van de politie. Bovenaan stond Feyenoord. De 34 wedstrijden van de Rotterdamse club kosten volgens RTL meer dan 38.000 manuren. Op de tweede plaats staat Ajax. Beide clubs trekken ook de meeste toeschouwers.

De inzet van politie bij het voetbal schommelt al jaren rond de 300.000 manur enper seizoen. Volgens een studie van onderzoeksbureau SEO kost een manuur ongeveer 100 euro. Dat zou betekenen dat de politie-inzet tijdens voetbalwedstrijden ongeveer 30 miljoen euro kost.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.