Een Amerikaanse investeerder is geïnteresseerd in Feyenoord. Dat een buitenlandse partij een Nederlands voetbalclub wil overnemen is niet voor het eerst, maar over het algemeen gebeurt het niet zonder problemen.

Volgens het AD wil de Amerikaanse partij 'fors investeren' in Feyenoord, maar daarvoor in de plaats willen ze wel 'zeggenschap op alle fronten' en een deel van de winst. Ook volgens sporteconoom Ruud Koning gaat het waarschijnlijk niet om een vrijgevige partij: "Het is geen suikeroom uit Rusland of China. Amerikanen zullen geld willen zien."

'In Feyenoord zit toekomst'

Wie de potentiële investeerder precies is, is niet bekend. Koning ziet wel een paar mogelijkheden: "Zijn het voetbalgekken? Miljonairs met Nederlandse roots? Is het een investeerder die en risico wil nemen? Het is interessant om te weten hoe zo'n investering er uit gaat zien."

Ongeacht wie het is, hij snapt wel waarom er interesse is in de Rotterdamse voetbalclub. "Feyenoord is natuurlijk een prachtige club, met trouwe aanhang en straks een mooi stadion." De club bouwt momenteel aan een nieuw stadioncomplex. "Daar zit toekomst in. Mogelijk dat zo'n investeerder op de lange termijn probeert te cashen. Het doel zal zijn om Feyenoord weer echt aan te laten haken bij PSV en Ajax, want dat brengt ook meer financiële mogelijkheden."

Lees ook

Problematische overnames

Een buitenlandse overname van een Nederlandse club gaat niet vaak probleemloos. In 2014 kwam ADO Den Haag in handen van de Chinese advocaat Hui Wang. De club kwam echter in de financiële problemen toen Wang miljoenen toegezegde euro's niet overmaakte. Uiteindelijk werd de ondernemer door een rechter gedwongen om alsnog te betalen.

In 2010 was Vitesse de eerste Nederlandse club die in buitenlandse handen viel, toen de Georgische Merab Jordania 100 procent van de aandelen van de club opkocht. Deze overname was controversieel: als zaakwaarnemer zou Jordania een pistool hebben getrokken bij een geldoverdracht voor een van zijn spelers. Ook is hij meerdere keren beschuldigd van belastingontduiking, oplichting en verduistering.

Het resultaat telt

Volgens Koning is de kans klein dat zich bij Feyenoord vergelijkbare taferelen af zullen spelen. "Het voordeel van Amerika is dat het financiële systeem daar veel 'checks and balances' heeft. Dat is anders dan in bijvoorbeeld Rusland."

Toch zitten er volgens Koning ook mindere kanten aan investeerders uit de VS. "Manchester United en Arsenal hebben ook Amerikaanse investeerders. Daar zie je dat de clubs vol leningen zijn gezet. Bij verkoop van een speler vloeit het geld daar ook snel naar de eigenaren." Toch is het uiteindelijk het resultaat dat telt, denkt Koning. "De fans zullen misschien niet enthousiast zijn over Amerikaanse invloed, maar ze zullen vooral goede spelers en succes op het veld willen hebben."

'Ultrakapitalisten'

Sportjournalist Iwan van Duren deed onderzoek naar hoeveel Nederlandse profclubs in handen zijn van private partijen. Hij vind het een risico om investeerders medezeggenschap te geven: "Het is alsof je iemand in je huis zet en laat beslissen hoe je je gezin runt, maar hij betaalt dan wel je hypotheek."

"Het zijn ultrakapitalisten, dus je weet wat je krijgt. Als je naar zo'n partij toegaat moet je niet zeuren als je leeggeplukt wordt, want dat had je al in honderd boeken kunnen lezen. Ze doen niets wat niet mag, maar je moet wel bedenken wat het betekent voor de rest van je leven. Net als bij je eerste sigaret."

Lees ook

Tv-fragment: Amerikaanse investeerder bij Feyenoord

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.