Geralien Tanainis is een Nederlandse ondernemer op het eiland Chios. Op het eiland is een zogenaamde ‘hotspot’ ingericht waar vluchtelingen worden opgevangen. Na de deal tussen Turkije en de EU van 20 maart is Vial een detentiecentrum geworden waar mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby’s gevangen zitten. Vanuit Chios vertelt Geralien op regelmatige basis over de ontwikkelingen ter plaatse.

"De situatie in de hotspot Vial is schrijnend; er is niet genoeg eten, er zijn nauwelijks dokters, de sanitaire voorzieningen zijn op z’n best primitief en met voeding van baby’s wordt domweg geen rekening gehouden. Hulporganisaties kijken vanaf de zijlijn toe, maar hebben zich teruggetrokken omdat ze het niet eens zijn met het beleid." 

"Er is overhaast te werk gegaan om de hotspot vanaf 20 maart als detentiecentrum te laten functioneren en de voorbereidingen voor het opvangen van 1.000 mensen is ronduit slecht. Het trieste is dat allerlei organisaties en vrijwilligers wel willen helpen, maar er wordt niet geluisterd door de leidinggevenden."

"Sinds de opening van Vial als detentiecentrum, heeft mijn man ervoor gezorgd dat ouders babymelk (en een schone fles) kregen. Niet dat dat gemakkelijk was. Sommige dagen moest hij wel een uur wachten voordat hij naar binnen mocht, alleen omdat er onderling onduidelijkheid is wie daar toestemming voor moest geven." 

"Na de uitbraak van een groep van 500 asielzoekers die door de hekken braken, is de situatie nog slechter geworden. Wij, als vrijwilligers, mochten niet meer naar binnen met babymelk, luiers, kleding en toiletartikelen. Dus gaven we dingen door de tralies van het hek of in een kleine opening aan de onderkant. Maar ook dit werd op een dag in de kiem gesmoord, want het zou niet humaan zijn. De allereerste keer dat ik iets hoorde waar ik het volledig mee eens was!"

"Het distribueren van babymelk zouden zij op zich nemen. Maar aan uitgaven en enorme hoeveelheden die nodig zijn werd wederom niet gedacht. Gisteren kregen we een foto van de babymelk die ze per dag krijgen, samen met 3 luiers... Het is een schande, en de ouders en kinderen zijn de dupe."

"Het andere trieste is dat er op dit moment gewerkt wordt aan een tweede omheining, zodat ontsnappen echt niet meer mogelijk is. Maar laten we het geld stoppen in het verbeteren van de situatie binnen de hekken."

"Bij een vergadering waar alle hulporganisaties bij waren (NRC, Samarites, UNCHR, Amnesty International, Dokters van de Wereld, Frontex) werd duidelijk dat de nieuwe directrice van Vial niet openstaat de inhumane omstandigheden waarin mensen al drieëneenhalve week verblijven te verbeteren, om nog maar te zwijgen over het openen van de deuren van Vial." 

"Op de vraag van mijn man, aanwezig bij de vergadering, wie er verantwoordelijk is voor de hotspot, antwoordde de directrice dat zij dat is. Mijn man zei hierop: ‘Prima, dan weet ik wie ik de schuld kan geven als het misgaat’. Maar moeten we het eerst zover laten komen tot er actie wordt ondernomen?"

Chios

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.