Na de brand in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos van een maand geleden, is de situatie er voor de vluchtelingen niet beter op geworden. Ze worden overgeplaatst naar kamp Kara Tepe, maar hebben het daar zelfs slechter dan in Moria.

Student culturele antropologie Daphne Wesdorp besloot 2 maanden naar Griekenland te gaan om zich in te zetten voor de vluchtelingen. Foto's maken, mensen spreken, hun verhaal aanhoren en dat vertellen aan de wereld buiten het vluchtelingenkamp. "Mensen hebben geen toegang tot medische zorg en wassen zich in zee."

Heimwee naar Moria

Nadat vluchtelingenkamp Moria afbrandde werd op Lesbos in korte tijd een nieuw kamp opgebouwd. De omstandigheden in het oude kamp waren erbarmelijk en zijn in het nieuwe niet veel beter. "Kara Tepe is opeens heel groot geworden. Het zegt genoeg dat veel mensen die ik spreek in het kamp met heimwee terugkijken naar Moria. Voorzieningen zijn er niet, dat geldt ook voor medische hulp, dat is niet goed geregeld."

Ze geeft een voorbeeld van wat ze tegenkomt. "Ik sprak een vrouw die geopereerd moet worden, maar ze moet daarvoor een andere stempel hebben in haar paspoort. Die stempel kan ze halen bij een loket dat pas over 2 weken opent. Dat is de situatie hier."

Lees ook

Daphne vertelt het verhaal van een man die ze in Kara Tepe tegenkwam: "Zijn tent was ondergelopen en daar moest de hele familie slapen."

Ziek van het eten en de regen

Er wonen nu zo'n 10 duizend mensen in kamp Kara Tepe. "Mensen staan zo'n 4 tot 5 uur in de rij voor drinkwater en eten, waar ze vervolgens ziek van worden. Het eten is namelijk vaak over datum en niet gaar bereid. Mensen worden nu ziek van het eten en van de regen."

Door een onweersbui van een paar dagen terug stond een groot deel van het tentenkamp onder water. Daardoor slapen mensen op natte slaapzakken. "Dat is natuurlijk verschrikkelijk voor de gezondheidssituatie."

Pers niet welkom door corona

Ook worden in het kamp patiënten met COVID-19 opgevangen. "Het is natuurlijk wachten op een grote uitbraak." Momenteel speelt er een kleinere corona-uitbraak, waarvoor 50 mensen in quarantaine zitten. Officieel mag de pers daarom het kamp niet in. "Maar er bestaat hier het idee dat de pers het kamp niet in mag, omdat er hier mensenrechten worden geschonden", zegt Daphne. "Ze niet willen dat de buitenwereld ziet hoe het er hier aan toe gaat."

"Vluchtelingen voelen zich hier in de steek gelaten, ze denken dat niemand buiten het kamp oog voor ze heeft. Ze zijn bang dat het coronavirus wordt gebruikt om ze op te sluiten."

Lees ook

Angt voor het najaar

Er zijn grote zorgen over het najaar. "Het is nu nog mooi weer in Kara Tepe, zonnig. Maar alles is gebouwd op zand. En als het straks flink gaat regenen en waaien wordt het een modderpoel. Tenten kunnen dan wegwaaien of omwaaien."

Daphne houdt haar hart vast voor wat er dan gebeurt. "Wat er nu staat is misschien wel goed als noodkamp, maar voor de lange termijn echt onvoldoende."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.