Europarlementariër Kati Piri vindt dat er met de brand in vluchtelingenkamp Moria nu echt genoeg reden is om in ieder geval vluchtelingenkinderen op te vangen in Nederland. "Als het nu niet zover is, zou ik niet weten wanneer wel."

Afgelopen nacht brak er brand uit in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, waardoor 13.000 vluchtelingen in het kamp moesten vluchten. "Die duizenden mensen hadden vannacht niet eens een tent om in te slapen", reageert Piri van de PvdA. In het kamp was eigenlijk maar plek voor 3.000 mensen. "Ik heb er heel onrustig van geslapen", zegt Piri.

500 kinderen

Piri is met collega's in gesprek om te bepalen hoe Griekenland geholpen kan worden, maar ze roept op om in ieder geval, zoals Nederlandse gemeentes eerder al opriepen, de kinderen op te halen. Daar wordt al langer over gesproken, maar het kabinet wil er niet aan. "Dit is echt het moment om te voldoen aan die oproep", zegt Piri.

Het draagvlak om vluchtelingenkinderen in Nederland een thuis te geven, is er ook volgens de PvdA'er. "Er zijn 176 gemeentes die hebben aangegeven bereid te zijn om een deel van die mensen op te vangen. Ik zie ook berichten uit Duitsland dat zij die bereidheid ook hebben." Ook partijleider van de PvdA, Lodewijk Asscher, roept vandaag via Twitter op om tenminste 500 kinderen onderdak in Nederland te geven.

Bekijk ook

Grote problemen

Afgelopen jaren is er volgens Piri veel geld naar de Griekse vluchtelingen kampen gestuurd. "Je ziet dat er echt miljoenen euro's heen zijn gegaan, om mensen fatsoenlijk op te vangen. We moeten alleen constateren dat dat geld nooit terecht is gekomen bij de vluchtelingen."

De problemen op het eiland Lesbos zijn groot. "Er slapen mensen in de winter in tenten, rondom Moria in de zogenoemde Jungle." En ook de coronapandemie, helpt niet mee. "Er zijn op het hele eiland Lesbos maar 6 ic-bedden en die zijn niet eens beschikbaar voor vluchtelingen."

Problemen niet blijven afschuiven

Piri vindt dat we de problemen niet meer kunnen blijven afschuiven op de Grieken. "Elke oplossing die vanuit Brussel komt, is er een van financiële of materiële steun. Maar waar de Grieken ons al maanden om smeken is: neem nu ook zelf deels verantwoordelijkheid."

De Europarlementariër wijst ook op de verantwoordelijkheid van de nationale parlementen, ook onze eigen Nederlandse regering. "Als je zegt 'mildheid en genade', dan moet je ook een deel van die mensen opnemen. Mijn ogen zijn, naast het budgetten vanuit Europa los maken waar mogelijk, ook gericht op de coalitiepartijen in Nederland."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.