Demissionair minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken vindt het immigratiebeleid van de afgelopen twintig jaar mislukt.  “Ik vind dat we de afgelopen jaren teveel mensen hebben toegelaten die kansarm zijn. (…) We hebben de instroom nog steeds niet onder controle”, zegt hij in een afscheidsinterview met EenVandaag. 

Kamp, die al in de jaren negentig als kamerlid een streng asielbeleid voorstond, betreurt dit: “Dat had ik graag nog willen meemaken in mijn actieve politieke carrière”. Kamp, die erkent dat hij voor dit falen zelf medeverantwoordelijk is, vindt dat de selectie van asielzoekers aan de Europese buitengrens moet gebeuren. 

Mensen die recht krijgen om hier te blijven moeten vervolgens over de hele Europese Unie worden verdeeld. Ook landen als Hongarije moeten daarbij meedoen, vindt Kamp: “De beslissingen die in Brussel worden genomen, moeten door iedereen uitgevoerd worden. Als een land deel wil blijven uit maken van de Europese Unie, dan zal zo’n land zich moeten schikken naar wat er gezamenlijk afgesproken wordt”.