VVD-Kamerlid Roald van der Linde doet een oproep aan zijn collega's om het aantal Kamervragen te verminderen. Het zijn er teveel en ze kosten ook nog behoorlijk wat. Hoeveel Kamervragen worden er eigenlijk gesteld? En hoeveel kost dat? Vijf vragen en antwoorden:

Hoeveel Kamervragen worden er per jaar gesteld en neemt dat aantal toe?

Het afgelopen parlementaire jaar werden er 2.586 Kamervragen gesteld. Dat zijn er minder dan vorig jaar, omdat de Tweede Kamer stil lag vanwege een kabinetsformatie. Op lange termijn neemt het aantal wel toe: tien jaar geleden werden er ongeveer 1500 Kamervragen per jaar gesteld. De populairste onderwerpen voor Kamerleden zijn zorg en de rechtstaat. Het minst populair zijn onderwerpen als huisvesting en infrastructuur. Kijk op deze pagina voor meer feiten en cijfers.

Wat gebeurt er met een Kamervraag?

De officiële functie van Kamervragen is het inwinnen van informatie om de regering te controleren of om wetten te maken, maar 81 procent van alle Kamervragen wordt gebaseerd op berichtgeving in de media en Kamerleden hebben volgens onderzoekster Nel Ruigrok als doel om zich zo in de kijker te spelen. Media berichten echter amper over Kamervragen. Pas als er iets ongewoons, ongehoord of buitenzinnigs wordt gevraagd is het nieuws; bijvoorbeeld de Kamervraag van Wilders over de transfer van Gareth Bale naar Real Madrid, omdat hij minister Dijsselbloem vroeg naar zijn voetbaltalent en of de minister niet verkocht moest worden naar FC Knudde.

Schriftelijke Kamervragen worden elke dag digitaal verzonden naar het verantwoordelijke ministerie. Binnen drie weken moet de minister de Kamervraag hebben beantwoord. Lukt hem of haar dat niet, dan zal de minister dit schriftelijk aan de Voorzitter moeten laten weten, met een goede reden. 

Wie stelt de meeste Kamervragen?

Het afgelopen jaar stelde SP’er Henk van Gerven 99 vragen. Op de tweede plek staat wederom een SP’er, Renske van Leijten met 94 vragen. Het Kamerlid dat de minste vragen stelde is PvdA-Kamerlid Sultan Günal-Gezer, met één vraag over de problemen van Nederlandse schepen met Somalische piraten. Gemiddeld stellen Kamerleden eens per zes weken een vraag.

Wat kost een Kamervraag?

Het beantwoorden van Kamervragen kostte in 2011 11,5 miljoen euro. Dat is gemiddeld 3750 euro per vraag.

Wat zijn de meest bizarre Kamervragen?

Het aantal merkwaardige Kamervragen is erg hoog, dus EenVandaag zocht er een zestal voor u uit:

* Kent u het bericht dat er een schimmelinfectie is ontdekt die de vuursalamander bedreigt?

Kamervraag van PvvD-Kamerlid Ouwehand naar aanleiding van het nieuwsbericht over de bedreigde vuursalamander. 3 september 2013

* Kunt u betrokkenen in plaats van naar Duinrell naar de Verenigde Arabische Emiraten of een andere rijke golfstaat sturen zodat ze daar van de zee kunnen genieten?

Kamervraag van PVV-Kamerleden Wilders en Fritsma, naar aanleiding van de opvang van 600 asielzoekers in vakantiepark Duinrell. 6 november 2013

*Hebt u kennisgenomen van het bericht in het Rotterdams Dagblad onder de kop “Tenenlikker gepakt en meteen weer vrij” dat gaat over het onsmakelijke gedrag van een man die tientallen vrouwen ongevraagd lastig heeft gevallen en eindelijk door de politie is aangehouden?

Kamervraag van PvdA-Kamerleden Heemst en Wolfsen. 6 augustus 2004. Deze Kamervraag was volgens LPF-Kamerlid Eerdmans de meest opvallende Kamervraag uit 2004. Hij maakte een overzicht in 2004 over de meest opvallende Kamervragen 

*Wat is uw visie op het feit dat Second Love door middel van reclames een bom legt onder relaties zelfs als het goede huwelijken betreft?

Kamervragen van SGP-Kamerlid Van der Staaij, naar aanleiding van een reclamespotje voor de datingswebsite Second Love. 24 april 2013

*Wat is uw reactie op Aart Staartjes, waarin hij stelt dat het voortbestaan van Sesamstraat groot gevaar loopt vanwege de gewijzigde uitzendtijden? 

Kamervraag van SP-Kamerlid Jaspher van Dijk. 24 april 2009

*(PVV, schriftelijke Kamervraag met typfout) Kunt de Nederlandse regering een mogelijke kandidatuur van dhr. Verhofstadt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie? Zo ja, bent u helemaal van lotje getikt?

Kamervraag van PVV-Kamerleden Wilders en Madlener. 18 november 2013. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.