Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een groot en diepgravend onderzoek naar het functioneren van de zedenpolitie, dat meldt EenVandaag. Directe aanleiding is de geruchtmakende Hoornse Zedenzaak waarbij het slachtoffer uiteindelijk zelf met succes achter de dader aanging en de politie pas zeer laat in actie kwam.

De inspectie van Justitie en Veiligheid deed in opdracht van de Minister een onderzoek naar het optreden van de politie in deze zaak. Het oordeel was snoeihard: De politie had de belager van de vrouw eerder moeten opsporen en het slachtoffer veel beter moeten behandelen.

Ervaringen slachtoffers centraal

De PvdA en GroenLinks vinden dat er naar aanleiding van dit rapport alle redden is om de gehele zedenrecherche volledig door te lichten, zij worden gesteund door VVD, CDA en SP. Attje Kuiken (PvdA): “Wij willen dat Minister Grapperhaus een breed onderzoek instelt naar het functioneren van de zedenpolitie. Heel belangrijk is dat de ervaringen van slachtoffers hier ook in mee worden genomen. Wij willen weten of het vaker misgaat bij personen die aangifte doen van een zedenmisdrijf.”

Standaard aanpak aangifte zedenmisdrijven

Ook zou er volgens Kuiken een standaard aanpak moeten komen bij het doen van aangifte van zo’n ernstig misdrijf. “Het zou niet uit moeten maken bij welk politiebureau je dat doet. Het minste dat je kunt vragen aan een rechercheur is dat het verhaal van het slachtoffer serieus genomen wordt.”

De SP vindt  het ook van groot belang er gekeken wordt naar het beleid van de zedenrecherche. Michiel van Nispen (SP): “Dit is zo fundamenteel. Je moet als slachtoffer het vertrouwen hebben dat er goed met je aangifte wordt omgegaan.” Dinsdag wordt de motie in stemming gebracht.

Slachtoffer blij met grootschalig onderzoek 

Robert Vinkenborg - die als woordvoerder optreedt van het slachtoffer in de Hoornse zedenzaak - is blij dat de kamer nu actie onderneemt. “Wat het slachtoffer is overkomen kan niet meer worden teruggedraaid. Maar laten we dan in ieder geval voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt.”

Arno Rutte (VVD): ”Op welke manier kan de minister waarborgen dat vrouwen die aangifte doen van verkrachting dat direct kunnen doen, een helder aanspreekpunt hebben en dat vanaf de eerste dag actief gewerkt wordt aan de opsporing van de dader? Daar wil ik graag een reactie van krijgen van de minister.”  Ook het CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg steunt de motie.

Uit gegevens van het CBS blijkt dat in 2016 1505 keer aangifte werd gedaan van verkrachting. In 70 gevallen leidde dit tot een celstraf.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.