De ministers Verhagen en Koenders hebben de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd over de kwestie Herfkens. Dit zeggen de SP en de VVD. Ze hebben een brief in handen waaruit blijkt dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken zelf een aanbod heeft gedaan aan Herfkens voor het betalen van haar onkostenvergoeding. Aan de Tweede Kamer schreven de ministers dat niet meer is na te gaan wie er over de onkostenvergoeding is begonnen. Verschillende PvdA-ers vielen Herfkens publiekelijk aan over de onkostenvergoeding.

Het memo

Mocht u het bewuste memo willen inzien, dan kan dat hier.

Schriftelijke reactie van Buitenlandse Zaken:

"Het memorandum van PV New York waaraan u refereert betreft niet meer dan een vervolg op een gesprek dat in september 2002 plaatsvond tussen mw Herfkens en de directie personeelszaken. Tijdens dit gesprek is over vergoedingen gesproken. Het is uit de dossiers en op basis van het nadere onderzoek niet met zekerheid vast te stellen wie de contacten over de vergoedingen geïnitieerd heeft."

Reactie Herfkens:

"Zoals ik vanaf het begin heb gesteld: de huurvergoeding is mij aangeboden als conform geldend B.Z. beleid. Vandaar dat ik destijds, helaas, niet op de gedachte ben gekomen zelf na te gaan of dit in overeenstemming was met V.N. regelgeving. Op Uw overige vragen heb ik geen commentaar."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.