De NAVO kan niet op tegen Rusland, zo kopte het AD. Die uitspraak zou gedaan zijn bij een briefing van Tweede Kamerleden door topambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Wat zeggen experts van die uitspraak? Zijn we inderdaad de klos, mocht Rusland om welke reden dan ook besluiten aan te vallen?

28 lidstaten, verschillende problemen

Dick Zandee, defensiespecialist bij Clingendael, vertelt hoe het zit met de onderlinge banden binnen de NAVO. "De 28 lidstaten denken niet allemaal gelijk over veiligheid en die hebben ook verschillende veiligheidsbelangen. In Oost-Europa zijn de Baltische Staten en Polen bijvoorbeeld bezorgd over Rusland. In Italië, Spanje en Portugal is dat veel minder. Die hebben vooral last van migratie."

De verschillen tussen de landen kunnen zorgen voor een minder sterke verdediging. "Intern is die eenheid vrij broos, maar Rusland zorgt er door ons te bedreigen eigenlijk voor dat die NAVO toch behoorlijk goed bijeenblijft", vertelt Zandee.

Weinig troepen in Baltische Staten

Toch is een mogelijke aanval op de Baltische Staten, dichtbij Rusland, lastig op te vangen. Dat vertelt Rob de Wijk, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden. "Heel weinig troepen van de NAVO zijn in dat gebied. Volgens de afspraken met de Russen mag de NAVO daar maar een paar honderd militairen gestationeerd hebben."

Aan de andere kant van de grens staan honderdduizend man van de Russen. De Wijk wijst op die enorme ongelijkheid. "Het is bijna onmogelijk om heel snel voldoende troepen aan te voeren vanuit het Westen van Europa naar het Oosten van Europa."

Lees ook

Niet over tot actie

Toch denken beide experts niet dat Rusland snel echt zal aanvallen. "Het gaat uiteindelijk om het incalculeren van risico's", zegt Dick Zandee. "Als Rusland iets doet tegen een NAVO-lidstaat, laten we zeggen Estland, dan wordt het onvoorspelbaar wat er vervolgens gaat gebeuren." Rob de Wijk legt dat verder uit. "Een aanval op Estland zou oorlog met Europa, Amerika én Canada betekenen. Dat zal de Russen genoeg afschrikken om het niet te doen."

Het zal dus niet snel gebeuren, maar dat de NAVO onderbemand is tegen Russische troepen is een feit. "Er moet wel iets gebeuren: de NAVO moet de inspanning verbeteren, omdat we het gedurende een periode van twintig jaar een beetje verwaarloosd hebben", besluit Zandee.

Er zijn bijna geen landen die de NAVO-norm van 2% halen. Nederland staat steevast onderaan het lijstje. We hebben uitgezocht hoeveel geld erbij moet om aan onze verplichtingen te voldoen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.