Op zijn drieëntwintigste is Edson helemaal vastgelopen. Hij heeft geen vaste verblijfplaats, is afhankelijk van een bijstandsuitkering en weet niet hoe het verder moet. "Ik voelde me een spook. Als je geen adres hebt, stapelen de aanmaningen zich op omdat je niet bereikbaar bent. Ik was het overzicht kwijt en zelfs opstaan werd al een opgave."

Voor jongeren zoals Edson waagde de gemeente Rotterdam zich vijf jaar geleden aan een nieuw project. Het geheim: investeerders betalen voor de intensieve begeleiding om jongeren aan een baan, een onderneming of een opleiding te helpen. Met succes: driekwart van de jongeren is op dit moment niet meer afhankelijk van een uitkering.

Het leven van Edson ziet er nu heel anders uit dan aan paar jaar geleden.  Edson is geen klassieke drop-out: hij heeft een diploma op zak, heeft werk en woont samen met zijn vriendin. Maar als zijn relatie strandt en zijn moeder ziek wordt en later overlijdt, stort zijn wereld in. “Je bent je houvast kwijt. Emotioneel en financieel raakte ik in de knoop.”

Het jongerenloket van de gemeente wil Edison helpen bij het maken van een CV, maar dat is niet wat hij nodig heeft. Hij ziet door de bomen het bos niet meer, heeft overzicht en structuur nodig in zijn leven.

Buzinezzclub vraagt niet meteen naar schulden

Bij de Buzinezzclub vindt Edson een luisterend oor. “Ze geven je een kop koffie en vragen niet meteen naar je schulden, je BSN-nummer en je achtergrond. Dat vond ik verfrissend.”

De Buzinezzclub biedt een intensief begeleidingstraject aan van een half jaar. Investeerders financieren het project. De gemeente betaalt alleen als de jongeren voor langere tijd uit de bijstand zijn en begeleid worden naar een betaalde baan, eigen onderneming of een opleiding gaan volgen.

Volgens Directeur Leo van Loon is het een win-win situatie voor iedereen. “De jongere is uit zijn kansarme situatie, de gemeente bespaart geld op de uitkeringen en de investeerders krijgen een mooi rendement.”