De gemeente Ridderkerk heeft Renee, van wie de bijstandsuitkering was stopgezet omdat ze niet kon bewijzen boodschappen voor haar moeder te hebben gedaan, met terugwerkende kracht een nieuwe uitkering gegeven. Ook komt er een gesprek met de wethouder.

De uitkering van Renee van der Elburg was door de gemeente ingetrokken nadat in mei bleek dat er een te hoog bedrag stond op een en/of-rekening die ze deelt met haar moeder. Ze kon bovendien niet aantonen dat ze de wekelijkse boodschappen die ze voor haar moeder van die en/of-rekening betaalde niet voor zichzelf had gedaan. Omdat de gemeente zegt haar al eerder te hebben gewaarschuwd, werd niet alleen 2.500 euro aan bijstand teruggevorderd, maar de hele uitkering stopgezet.

Voedselbank

Renee had meteen na het intrekken van de uitkering weer een nieuwe aanvraag ingediend, maar daar had de gemeente tot gisteren nog geen besluit over genomen. Daardoor leeft ze al een half jaar zonder uitkering. Haar vaste lasten worden betaald door een familielid en ze loopt bij de voedselbank.

Renee reageert verheugd op het telefoontje dat ze van de gemeente kreeg. Daarin werd verteld dat ze met terugwerkende kracht vanaf augustus weer een uitkering krijgt. "Ik ben er ontzettend blij mee."

Bekijk ook

'Hartverwarmend'

Renee zegt veel positieve reacties te hebben gehad op haar verhaal dat ze vertelde tegen EenVandaag, zelfs van onbekenden. "Heel veel mensen steken me een hart onder de riem. Iedereen leeft mee. Het is hartverwarmend."

Dinsdag volgt nog een gesprek met de wethouder. Onduidelijk is nog of de terugvordering van 2.500 euro wel overeind blijft. De gemeente wil niet meer inhoudelijk op de zaak reageren.

Video: Renee vertelde eerder deze week over haar bijstandsuitkering die was stopgezet

Gemeenten gaan nog altijd niet goed om met mensen in de bijstand, blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Investico. Renee weet er alles van: doordat ze niet kon aantonen dat ze haar moeders geld niet voor zichzelf gebruikte, is haar bijstand stopgezet. EenVandaag sprak haar eerder deze week.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.