Voor ouderen opstaan in het openbaar vervoer moeten we juist niet doen. Dat is tenminste wat een Engelse wetenschapper recent heeft beweerd. Lammert de Bruin checkt in Feit of Fictie of we rustig kunnen blijven zitten in de bus of trein.

De uitspraak van wetenschapper Muir Gray is te vinden bij The Independent. Volgens ergotherapeut Anne de Rooij is niet opstaan voor ouderen geen goed idee. “Bij ouderen neemt de spierkracht en het evenwichtsgevoel af. En als je dan niet op een stabiele ondergrond staat dan is de kans dat ouderen vallen groter.” Een val door een instabiel vervoersmiddel zoals een tram kan voor ouderen grotere gevolgen hebben dan voor jonge mensenaldus de Rooij.

Inactiviteit

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is de stelling echter niet helemaal onzin. “Het openbaar vervoer is zo goed geregeld. Dat je eigenlijk van A naar B de halte al bijna in je huis hebt. De inactiviteit iswel gaan overheersen.” Dat betekent echter niet dat je voor iedereen moet blijven zitten. “Als iemand nog net het trapje gehaald heeft dan zou ik zeggen: bied hem vooral je zitplaats aan.”

Een oplossing waar Scherder het mee eens zou zijn is om ouderen zelf te laten vragen of ze mogen zitten. “Dan heb je niet dat gevoel dat je al aan het eind van je leven bent begonnen [als iemand zijn plaats aanbied] en aan de andere kant voel je ook de vrijheid om het ook te kunnen vragen als je denkt ‘ik kan echt niet langer staan’”.

Feit of Fictie

Ondanks dat extra beweging voor ouderen inderdaad goed is, is het niet zo dat we helemaal niet meer hoeven op te staan voor ouderen. De stelling is fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.