Ze kijkt terug op een succesvol jaar: voor het Zomergasten-interview met de dit jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan ontving ze de Sonja Barend-Award en Zondag met Lubach, waar ze eindredactrice is, won de Gouden Televizierring. Programmamaker en presentator Janine Abbring: “Ver vooruit kijken heeft geen zin, want er gebeuren altijd dingen die je niet verwacht.”

Abbring woonde jarenlang op het Groningse platteland. Min of meer noodgedwongen moest ze verhuizen naar Amsterdam: ze brak haar rug tijdens de opnamen van Wie is de Mol. Sindsdien zijn de lange autoritten vanuit het noorden naar de randstad voor haar tv-werk te zwaar. Eerder werkte Janine Abbring als presentator van het duurzame radio- en televisieprogramma Vroege Vogels en was ze Jakhals bij De Wereld Draait Door.

America First

Het satirische TV-programma Zondag met Lubach, waar zij momenteel eindredactrice is, won de Gouden Televizierring. Een ludieke boodschap aan Trump (America First, the Netherlands second) ging dit jaar viral en kreeg navolgers in veel ander landen.

Ook een filmpje waarin ZML de Amerikaanse wapenliefde neerzette als een ziekelijke verslaving werd wereldwijd gedeeld. De programmamakers hielpen de organisatoren van het sleepreferendum aan voldoende handtekeningen. 

Sociaal leven

Over de succesformule van Zondag met Lubach blijft ze het liefst vaag. Het is vooral een aantal periodes in het jaar keihard werken. ”Je zit met een klein team in een tunnel. Tijdens de periode dat we Lubach maken, heb ik geen sociaal leven”, lacht ze.

Abbring is een natuurmens in de stad. “Ik ben een provinciaal in de randstad.” Met haar hond Lois gaat ze zo vaak ze kan naar buiten, de natuur in. Dan hoeft ze niet te socializen of te praten. “Ik ben gek op de natuur en kan me oprecht verwonderen. Als ik in het Flevopark in Amsterdam een ijsvogel zie, dan ben ik daar wel lichtelijk extatisch over.”

Het was echter ook een jaar van grote tegenstellingen voor Abbring. Haar moeder, die een lang ziekbed had, overleed dit jaar. Ze is geen type dat haar emoties uitvent, antwoordt ze, want daarvoor noemt ze zichzelf te bedachtzaam. “Van de dood van mijn moeder had ik heel veel verdriet. Het was geen onverwachte klap omdat het al lang speelde. Maar ik leef gewoon door. Er zijn dingen gebeurd waar ik verdrietig over ben, maar er zijn ook dingen gebeurd waar ik blij van werd. Ieder jaar heeft zijn hoogte- en dieptepunten.”

Over EendVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.